Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
12°C
JUTRI
23°C
16°C
Oceni objavo

Suhokranjski tradicionalni pohod po poti Janeza Kmeta

Minilo je že polnih osemnajst let, odkar se je začela pisati nova era v 70-letni zgodovini Kulturnega društva Dvor. Leta 2007 smo razširili dejavnost in med drugim prvič pripravili t. i. Kmetov pohod. Le epidemija ga je dvakrat prekinila, sicer pa smo ga pripravili vsa leta doslej.

16. pohod po poti Janeza Kmeta je bil letos zaradi praznovanja 70-letnice društva in velike noči dva tedna pozneje kot običajno, in sicer 7. aprila 2024. Vreme nam je bilo letos zelo naklonjeno. Nenavadno toplo vreme za začetek aprila s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija je mogoče koga celo odvrnilo od hoje. Na izhodišču se je zbralo okrog 70 pohodnikov, večinoma takih, ki so pot že prehodili, vsako leto pa je nekaj udeležencev novih, v glavnem izven lokalnega okolja, kar pomeni, da se »naš glas širi v deveto vas«.

Po jutranjih pozdravih na štartu pri nogometnem igrišču na Dvoru in organizacijskih dogovorih smo se podali proti Vinkovem vrhu, kjer smo imeli po hitrem vzponu prvo kratko pavzo. Skupina je bila dobro uhojena, zato smo lahko hodili v strnjeni koloni. Kot običajno smo se ustavili ob pokopališču na Selih pri Ajdovcu, kjer je pokopana ljudski pisec in duhovnik Janez Kmet, ki nam je dal navdih za pohod po njegovih stopinjah. Pohodnike je tu pričakalo sladko okrepčilo in čaj, ki je bil letos prvič hladen za razliko od prejšnjih let, ko smo si z vročim čajem greli roke in telo. Sonce je namreč že dodobra ogrelo ozračje, zato so bili skoraj obvezni kratki rokavi, nekateri pa so skočili že tudi v kratke hlače. Pot smo nadaljevali proti najvišji točki pohoda, 594 metrov visoki Plešivici, kjer nas je čakala malica pri domu Konjeniškega društva Suha krajina, ki vedno gostoljubno odprejo vrata za pohodnike. Po počitku in prijetnem druženju je sledil spust nazaj na Vinkov Vrh po drugi poti kot je bil vzpon. Šli smo mimo doma Lovskega društva, od koder je lep razgled v dolino in na reko Krko, ki se vije med vasmi ter tudi proti severu vse do Alp. V zgodnjih popoldanskih urah smo se vrnili v dolino in zaokrožili 16. kmetov pohod s prijetnimi doživetji za telo in duha, ki jih bomo gotovo še ponovili.

 

Besedilo: Valerija Vidmar, Kulturno društvo Dvor in Planinska skupina Dvor

Foto: Jadranka Meglen, Kulturno društvo Dvor

Oglejte si tudi