Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
10°C
PON.
24°C
9°C
Oceni objavo

Denar in rit sta za skrit – pogovor s pisateljico in ilustratorjem

V petek, 19. aprila 2024, smo v večnamenski dvorani na Dvoru gostili zanimivo gostjo Ivanko Zagorc iz Šmarjete, ki nam je predstavila svojo  knjigo Denar in rit sta za skrit. Avtorica otroških slikanic, upokojena temperamentna vzgojiteljica, se je po branju knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače pisateljice Milene Miklavčič čutila izzvano in je želela dokazati, da sta bila ljubezen in življenje naših prednikov tudi lepa in ne samo kruta, kot je razbrala iz omenjene knjige. Kot prostovoljka se veliko druži s starejšimi ljudmi v domu za ostarele, je pa tudi  voznica Prostoferja, zato je z njimi lažje navezovala stike, da so se ji odprli  in počasi so na plan vrele zgodbe njihovih življenj, ki jih je avtorica pridno zapisovala in nato zbrala v knjigi. Mimogrede, knjiga ni uvrščena med leposlovje, pač pa med zgodovinske priročnike.

Vsebino knjige je z občutenimi ilustracijami podprl domačin in član KD Dvor Rožle Matko in gospa Zagorc je navdušeno povedala, da sta knjigo enakovredno ustvarila oba. Rožle je že v mladih šolskih letih rad risal, za vzornika pa mu je bil španski umetnik Salvador Dali s svojimi nadrealističnimi slikami, na katerih je možno vse in to je našega mladega ilustratorja najbolj privlačilo. Tako je svojo domišljijo bujno sprostil  in nastale so čudovite ilustracije, ki zgovorno dopolnjujejo vsebino knjige Denar in rit sta za skrit.

Gospa Zagorc nam je zaupala nekaj zgodb, ki so se je najbolj dotaknile. Na primer o mladem možu, ki je postal vdovec z dojenčkom. Najstarejša hči v družini, katero  je prosil za pomoč, se je odločila, da se z njim poroči, ker je želela pomagati otroku. Ko jo je mož pripeljal domov, pa jo je čakalo presenečenje, saj je imel mož doma še štiri starejše otroke … No, ta zgodba se je dokaj srečno razvila, njen konec pa lahko preberete v knjigi poleg ostalih pisanih življenjskih zgodb.

Gosta sta obiskovalcem pripravila tudi presenečenje in povabila mlado pesnico Aleksandro Angelski, ki je s svojimi pesmimi popestrila prijeten kulturni večer. Njene pesmi so globoko intimne in razmišljujoče.

Po uradnem delu je sledil sproščen klepet s pogostitvijo, avtorja pa sta vsako kupljeno knjigo prijazno podpisala.

 

Besedilo: Andreja Habjan, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi