Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
15°C
0°C
JUTRI
12°C
1°C
4508

98 let Marije Zupančič iz Ajdovca

23. februarja je zavidljivih 98 let praznovala gospa Marija Zupančič iz Gornjega Ajdovca. 

Gospa Marija izhaja iz družine s štirimi otroci. Pri starosti 45 let je odšla v Celovec, kjer je služila v Mohorjevi hiši. Pomagala je v kuhinji in pove, da ji je bilo zelo lepo. Z njenim delom so bili zelo zadovoljni, ponudili so ji celo bivanje do smrti, a njeno srce jo je vleklo drugam. Po dopisovanju z Zupančič Hinkom, ki je bil v otroštvu njen sošolec, jo je ta namreč povabil k sebi v Ameriko, v Cleveland. Tako je naslednje leto odšla v domov, nato pa v Zagreb, da je uredila papirje za v Ameriko.

Ob prihodu v Cleveland, je najprej tri tedne živela pri Hinkovi sosedi, po poroki pa se je preselila k njemu. Mož ji najprej ni pustil delati, skrbela naj bi le za dom, ona pa si je želela delati in stika z ljudmi. Zelo rada se je rada pogovarjala s starejšimi sosedi, kasneje pa začela pri njih pospravljati. Izdelovala je tudi narodne noše, preko tristo jih je naredila in tudi sama oblikovala simbole na avbi, ki so jo krasili klas, križ, nagelj in grozd. Rokovala se je tudi z predsednikom Bushem ob njegovi izvolitvi, ko je v narodni noši predstavljala Slovenijo in na to srečanje ima še posebej lep spomin. V smehu pove, da je bila v Ameriki vedno ˝tista Slovenka, ki dela narodne noše˝, v Sloveniji pa ˝tista Američanka˝. Po srcu in duši je bila in še vedno je Slovenka in tudi doma sta z možem vedno govorila Slovensko.

Oktobra 2008 sta se z možem vrnila v Slovenijo, sedaj je že štiri leta vdova. Živi pri nečaku Kuhelj Stanetu, ki z družino zanjo lepo skrbi, še posebej pa njegova žena Ivanka, ki je tudi aktivna članica KORK Žužemberk. Zdravje ji še vedno dobro služi, tudi bere brez očal.  Ob njenem jubileju smo jo obiskale predstavnice KORK Žužemberk in ji zaželele še veliko srečnih in zdravih dni.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 1

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!