Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Žužemberk
DANES
20°C
11°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

98 let Marije Zupančič iz Ajdovca

23. februarja je zavidljivih 98 let praznovala gospa Marija Zupančič iz Gornjega Ajdovca. 

Gospa Marija izhaja iz družine s štirimi otroci. Pri starosti 45 let je odšla v Celovec, kjer je služila v Mohorjevi hiši. Pomagala je v kuhinji in pove, da ji je bilo zelo lepo. Z njenim delom so bili zelo zadovoljni, ponudili so ji celo bivanje do smrti, a njeno srce jo je vleklo drugam. Po dopisovanju z Zupančič Hinkom, ki je bil v otroštvu njen sošolec, jo je ta namreč povabil k sebi v Ameriko, v Cleveland. Tako je naslednje leto odšla v domov, nato pa v Zagreb, da je uredila papirje za v Ameriko.

Ob prihodu v Cleveland, je najprej tri tedne živela pri Hinkovi sosedi, po poroki pa se je preselila k njemu. Mož ji najprej ni pustil delati, skrbela naj bi le za dom, ona pa si je želela delati in stika z ljudmi. Zelo rada se je rada pogovarjala s starejšimi sosedi, kasneje pa začela pri njih pospravljati. Izdelovala je tudi narodne noše, preko tristo jih je naredila in tudi sama oblikovala simbole na avbi, ki so jo krasili klas, križ, nagelj in grozd. Rokovala se je tudi z predsednikom Bushem ob njegovi izvolitvi, ko je v narodni noši predstavljala Slovenijo in na to srečanje ima še posebej lep spomin. V smehu pove, da je bila v Ameriki vedno ˝tista Slovenka, ki dela narodne noše˝, v Sloveniji pa ˝tista Američanka˝. Po srcu in duši je bila in še vedno je Slovenka in tudi doma sta z možem vedno govorila Slovensko.

Oktobra 2008 sta se z možem vrnila v Slovenijo, sedaj je že štiri leta vdova. Živi pri nečaku Kuhelj Stanetu, ki z družino zanjo lepo skrbi, še posebej pa njegova žena Ivanka, ki je tudi aktivna članica KORK Žužemberk. Zdravje ji še vedno dobro služi, tudi bere brez očal.  Ob njenem jubileju smo jo obiskale predstavnice KORK Žužemberk in ji zaželele še veliko srečnih in zdravih dni.

Oglejte si tudi