Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

GODUJE SVETI FLORJAN - ZAVETNIK GASILCEV

Danes, 4. maja, obeležujemo god svetega Florijana, ki je po mnogih krajih ljudski praznik. Sveti Florijan je namreč eden od priljubljenih svetnikov, ki med drugim varuje pred ognjem in je tudi zavetnik gasilcev.



Ime Florijan, izhaja iz latinskega imena Florianus, izpeljanega iz Florus. V latinščini ime Florus pomeni cvetoč, svetel, sijajen, krasen. Florijan pa se imenuje tudi zelo znan svetnik, ki je bil rimski vojščak in mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana ter velja za zavetnika, ki nas varuje pred ognjem, sušo, povodnjami in vojsko. Za svojega zavetnika smo si ga izbrali tudi gasilci. Različne upodobitve sv. Florijana krasijo številne gasilske domove po vsej Sloveniji. Zavetnika gasilcev pogosto upodabljajo, ko z vrčem vode gasi ogenj. Je priprošnjik tistih, čigar domove ogrožata požar ali strela.


Tako se gasilci na Florjanovo spomnijo vseh tovarišev, ki so umrli ali bili poškodovani, ko so pomagali drugim in se zahvalili ter prosili svojega zavetnika za varnost na intervencijah, vajah ter ostalih aktivnostih.


Gasilstvo v Sloveniji ima več kot 150-letno tradicijo organiziranega delovanja. Prostovoljne gasilske organizacije in njihovi člani predstavljajo najštevilčnejšo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju celotne države ter so nepogrešljiv člen na različnih intervencijah, kjer sodelujejo z drugimi predstavniki zaščite, reševanja in pomoči.


Gasilstvo dandanes ne pomeni le gašenje požarov, temveč ima pomembno in prepoznavno vlogo v družbi. Gasilska organizacija v Sloveniji ima več kot 160 tisoč članov, od tega jih je več kot 50 tisoč operativnih. V Sloveniji deluje trenutno preko 1300 prostovoljnih gasilskih društev in 45 prostovoljnih industrijskih gasilskih društev. Vsa so povezana v 120 gasilskih zvez, med katere spada tudi Gasilska zveza Žalec.


V lanskem letu smo se v Gasilski zvezi, ki združuje 32 gasilskih društev, odzvali na kar 375 klicev NA POMOČ. Gasilci smo pripravljeni priskočit na pomoč 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu. Ko »zapoje rdeči petelin« posredujemo v vseh petih občinah, ki jih pokriva naša Gasilska zveza Žalec, kot tudi izven zveze.


Ob tej priložnosti se lahko zahvalimo vsem 4700 članom gasilskih društev v Gasilski zvezi Žalec, še posebej pa 900 operativnim gasilcem, ki so ves čas na razpolago, pripravljeni nuditi pomoč in nesebično žrtvovati svoje življenje za pomoč drugim.


Brez ljubezni do tega poslanstva ni mogoče biti prostovoljni gasilec ali gasilka, saj ko pride klic na pomoč ob nemogoči uri, je treba vstati in iti, takrat ni vprašanj, kdo in zakaj rabi pomoč. Poslanstvo gasilcev in gasilk je pomagati ljudem v nesreči, ne glede na čas in razmere tisti trenutek, ko prejmemo poziv.


Vsako leto se na praznik sv. Florjana gasilci udeležijo svetih maš, letos pa to zaradi epidemije enako kot lani ni mogoče, zato smo v ta namen na vseh gasilskih domovih v GZ Žalec obesili gasilske zastave.


Prispevek pripravil:

Tadej Zupan, 

predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

tadej.zupan@gz-zalec.org051 38 28 85.

Oglejte si tudi