Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Utrip domoznanstva s predstavitvijo slikanice Fanny: pesnica neizjokanih solz

V torek, 4. aprila 2023, ob 170. obletnici smrti prve slovenske pesnice Fanny Haussmann, smo v Občinski knjižnici Žalec predstavili slikanico Fanny: pesnica neizjokanih solz. Pogovor z avtorico besedila in priznano slovensko mladinsko pisateljico Mojicejo Bonte ter slikarko in ilustratorko Mojco Fo, ki je slikanico obogatila z nežnimi ilustracijami, je vodila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec.


Mojiceja Bonte je pojasnila, zakaj se je odločila napisati zgodbo o prvi slovenski pesnici, in poudarila, da je še vedno premalo zgodb o slovenskih pesnicah, pisateljicah in umetnicah. Mojca Fo pa je razložila, da jo je zgodba o Fanny Haussmann navdihnila, da si jo je lažje predstavljala in tako ustvarila podobo, ki še vedno prikazuje damo v črnem, rdeči cvetovi ob njej pa nakazujejo upanje. Za glasbeno popestritev večera sta poskrbela člana skupine Šansonet.


Umestitev zgodbe o Fanny v zgodovinski okvir dvorca Novo Celje, kako se je gospoščina Novo Celje razvila v času Ludvika Haussmanna, nekaj drobcev iz Fannyjinega življenja z njenim pesniškim delom je predstavila Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec.


Fanny Haussmann se je rodila 16. aprila 1818, leta 1853 pa sta se z očetom preselila v dvorec Novo Celje. Pesniško delo Fanny Haussmann z njenim podpisom obsega komaj devet slovenskih pesmi in rokopis njene edine nemške. Svoje prve pesmi je objavila v Celskih novinah, in sicer so bile leta 1848 objavljene Vojaka izhod, Potnik, Nesrečen, leta 1849 pa Venec osušen, Moje drago, Golobici, Umirajoči pesnik in Slavnice bežani.


V časopisu Slovenija je leta 1849 izšla pesem Hervatov zvezda, posvečena banu Jelačiću, ki jo je z verzi navdušeno pozdravil mladi Lovro Toman. Pod to pesem se je podpisala »F. Haussmann, Slovenka«, kar ne glede na to, da se pojavljajo vprašanja o avtorstvu te poezije, dokazuje, da se je Fanny Haussmann imela za Slovenko, to pa med nemškimi prebivalci na Slovenskem ni bilo prav pogosto.


Besedilo: Karmen Kreže
Fotografije: Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi