Oceni objavo

Tanka črta – spomini tožilke

Na pragu jeseni, v ponedeljek, 25. septembra 2023, je bila gostja Medobčinske splošne knjižnice Žalec dolgoletna državna tožilka Vlasta Nussdorfer, avtorica knjige Tanka črta. 
Vlasta Nussdorfer je leta 1977 po zgolj treh letih in enajstih mesecih študija diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani ter leta 1980 opravila pravosodni izpit. Bila je okrožna državna tožilka na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Pozneje je kot višja državna tožilka opravljala delo vodje Oddelka za mladoletniško, družinsko in spolno kriminaliteto na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Med leti 2005–2012 je bila višja državna tožilka na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije. V letu 2012 je na istem tožilstvu postala vrhovna državna tožilka, zadolžena tudi za nadzor in izobraževanje državnih tožilcev. 
1. februarja 2013 so jo poslanci z 82 glasovi izvolili za varuhinjo človekovih pravic in 23. februarja je začela šestletni mandat. Je tudi predavateljica, publicistka, pisateljica in humanitarka. Kot državna tožilka je v sklopu Društva državnih tožilcev Slovenije, ki mu je predsedovala šest let, leta 2003 dala pobudo za ustanovitev Belega obroča Slovenije, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki mu je predsedovala do nastopa funkcije varuhinje. Ustanovila je tudi dva sklada, in sicer Plamen dobrote in Hipokrat. Z zbranim denarjem je pomagala vsaj tisoč družinam. 
Maja 2019 je na povabilo tedanjega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja postala njegova pro bono svetovalka za človekove pravice, socialno politiko in humanitarnost. Je dobitnica številnih priznanj, dvakrat je bila tudi nominirana za Slovenko leta.
V okviru spletnega portala IUS Info je bila v letih 2006–2019 izbrana med deset najvplivnejših pravnikov v Republiki Sloveniji. V evropskem letu prostovoljstva je bila ambasadorka prostovoljstva v Republiki Sloveniji, v letu 2012 pa ambasadorka aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Je tudi ambasadorka branja ter pokroviteljica številnih dogodkov in projektov v Sloveniji.
Njena bibliografija je izjemno bogata. Skupaj s Tanko črto je napisala 13 knjig, katerih izkupiček je šel v dobrodelne namene. Njene knjige so zelo brane, vključene pa so bile tudi že na bralni seznam projekta Savinjčani beremo. V sezoni 2020/21 smo brali njeno knjigo Živi in pusti živeti, zato je bila naša gostja na zaključni prireditvi.
Tokrat je bila z nami kot Beletrinina trubadurka. V pogovoru z Jolando Železnik, direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec, je predstavila razloge za nastanek knjige in pot, ki jo je prehodila kot tožilka. Pripovedovala je, kako je tožilcu, kakšno delo opravlja in kaj vse doživi. V knjigi se spominja dežurstev, prizorov, na katere je naletela, pa tudi spisov, ki jih je pripravljala. Bila je tudi mentorica. Ponosno pove, da med drugimi tudi Aleksandru Čeferinu. Zelo nazorno opisuje primere, kako je bilo npr. v Tivoliju, ko je vlak povozil mlado žensko in štiriletno deklico. Piše o detomorih, nasilju, zlorabah, mrtvih, o najhujših nezgodah in delovnih nesrečah. Grozno je brati in poslušati o spolnih zlorabah otrok, tudi znotraj družine. Pa o nasilju vseh vrst, tudi ekonomskem, do katerega ima ničelno toleranco. Čeprav je pri njenem delu šlo za zelo resne stvari, se rada spomni tudi kakšne anekdote. Z njimi je začinila tudi druženje v žalski knjižnici.
Zdaj je upokojena, babica trem vnukom, piše pa že 14. knjigo, v kateri bodo izbrane kolumne s portala IUS Info.
Dobro je ozavestiti in se pogosto spomniti, kar sporoča naslov knjige: tanka je črta med veseljem in žalostjo, življenjem in smrtjo, prostostjo in zaporom, dovoljenim in prepovedanim.
Jolanda Železnik

Oglejte si tudi