Oceni objavo

Študijsko bralno druženje z Babette in Ristom Savinom – Medobčinska splošna knjižnica Žalec v sodelovanju z UPI Ljudsko univerzo Žalec

četrtek, 6. april 2023


Na aprilskem bralnem druženju smo bili v duhu z Babette oz. Barbaro Širca, mamo skladatelja Friderika Širce – Rista Savina iz Žalca. Brali smo njene dnevniške zapise iz let 1848, 1850 in 1851, ki sta jih iz nemščine prevedla Rolanda Fugger Germadnik in Janko Germadnik, napisala sta tudi obsežno spremno besedo. Družina Širčevih je živela v Žalcu, njihova hiša ponuja danes kar nekaj vsebin, med njimi tudi spominski sobi Širčeve družine.


Njeni dokaj suhoparni zapisi razkrivajo marsikaj. Predvsem njeno čutno in čustveno življenje, utesnjenost v razširjeni družini Širčevih, občutljivost, hkrati pa utrip in miselnost tistega časa. Začutili smo jo predvsem kot žensko, si podajali njene kratke stavke, njeno utesnjenost, nemoč. Na koži smo jo začutili šele, ko smo si podajali njene originalne dnevnike, ki jih je domoznanski oddelek knjižnice prejel kot del zapuščine Friderika Širce - Rista Savina. Z očmi smo potovali po sledeh pisave, ki ji danes ni primere.


Čas je tekel, šele na naslednjem druženju bomo spoznavali rodbino Žalčanke Olge Kabalin. V branje smo razdelili nekaj knjig. Nimajo skupne teme, so le vredne branja.


V maju se nam lahko pridružite.


Irena Štusej

Oglejte si tudi