Oceni objavo

Samorastnik iz Prlekije

V torek, 28. februarja 2023, smo v Občinski knjižnici Žalec skupaj s Spodnjesavinjskim društvom generala Maistra organizirali predstavitev knjige Samorastnik iz Prlekije. Pogovor z avtorjem mag. Milanom Lovrenčičem o njegovi ustvarjalni življenjski poti je vodil Lojze Posedel, predsednik Spodnjesavinjskega društva generala Maistra.
Knjiga je prikaz stanja v drugi polovici prejšnjega in v začetnih letih sedanjega stoletja. V spremni besedi, ki jo je napisal nekdanji predsednik Slovenije dr. Danilo Türk, je mag. Milan Lovrenčič pokazal, kaj je pomenilo biti samostojno misleča osebnost ter kako je iskal in vedno tudi našel pot do novih spoznanj in novih rešitev. Tako na poslovnem področju kot tudi pri zavzemanju za domoljubje in kultiviranost.


V pogovoru je bilo poudarjeno delovanje Milana Lovrenčiča kot sina Maistrovega borca, izpostavljene so bile njegove zasluge pri ustanavljanju društev generala Maistra in njihovem delu v zadnjih 25 letih. Zelo pomembno za Milana Lovrenčiča je bilo tudi dolgoletno sodelovanje z dr. Antonom Trstenjakom, ki ima tudi prleške korenine, poudaril je tudi njuna prizadevanja za pomoč Prlekiji.


Po pogovoru so si obiskovalci ogledali priložnostno razstavo »Boj za severno mejo in general Maister«. Razstava bo na ogled v času odprtosti Občinske knjižnice Žalec do torka, 14. marca 2023.


Besedilo: Karmen Kreže
Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi