Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Prvi polfinale Pesniškega turnirja 2024

V petek, 26. aprila 2024, je v Občinski knjižnici Žalec potekal Prvi polfinale Pesniškega turnirja 2024 pod okriljem Kluba kulturnih ustvarjalcev KU-KU in Kreacije, s. p., iz Maribora. Na njem so se z eno samo pesmijo, ki ni smela biti daljša od 60 verzov – izbrana je bila na nagradnem natečaju za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku na 24. Pesniškem turnirju –, za naziv vitez/vitezinja poezije za šest mest v finalu pomerili:


Marjana Cmager (Jakobski Dol)
Drago Čož (Slovenska Bistrica)
Alex Kama Devetak (Gorica, Italija)
Veronika Gradišek (Kozje)
Dunja Polonca Guček (Spodnji Log)
Aleš Jelenko (Slovenske Konjice)
Lucija Mirkac (Prevalje)
An Poet (Žalec)
Cveto Preželj (Ljubljana)
Vesna Šare (Zreče)
Tom Veber (Maribor) Špela Zupan (Mozirje)


Strokovna žirija (v sestavi Irena Novak Popov, Jure Jakob in Franci Novak, ki je bil odsoten) je razglasila štiri finaliste:
Tom Veber: Da se bo treba
Marjana Cmager: Rolete
Veronika Gradišek: Moja mama
Vesna Šare: Preskoki svetlobe


Dva pa je z glasovanjem izbralo občinstvo:
Špela Zupan: sagrada familia
An Poet: V dolini


Uvodoma smo slišali poslednjo pesem Refaata Alareera, palestinskega pesnika in univerzitetnega profesorja, ubitega 8. decembra 2023 v Gazi. Prireditev sta povezovala Nino Flisar, koordinator projekta, in Alenka Jovanovski, vitezinja poezije. Vsak obiskovalec je prejel zbornik pesmi. Drugi polfinale Pesniškega turnirja bo 10. maja 2024 v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, finale z izborom vitez/vitezinja poezije bo 24. maja 2024 v Mariboru.


Poezija spreminja svet na bolje ali vsaj daje upanje, da je mogoč drugačen svet, v katerem živimo. Veselilo nas je, da smo lahko bili gostitelji tako žlahtnega dogodka.


Dogodek je fotografiral Darko Naraglav.


Andreja Hutinski

Oglejte si tudi