Oceni objavo

Predavanje o terapevtskih učinkih knjige in pomenu branja

V torek, 14. marca 2023, je v Občinski knjižnici Žalec o terapevtskih učinkih knjige in pomenu branja predavala Manca Marinčič, magistrica primerjalne književnosti.


Branje je veščina, ki nam ni prirojena, temveč se je naučimo. Branje je družbeno pogojeno, pomembno za komunikacijo. Skozi zgodovino se je branje spreminjalo. Spreminjale so se tehnike branja, prav tako tudi dojemanje branja in njegov vpliv na bralca. Danes poznamo nove vrste branja: e-branje prek zaslona, m-branje prek mobilnih naprav in f-branje prek spletnih strani.


Predavateljica je opozorila na pomembno dejstvo, na katero so opozorili že številni znanstveniki. Ugotovili so, kako zelo pomembno je, da beremo natisnjena besedila, saj se tako možgani lažje osredotočijo, zato beremo bolj poglobljeno in si več zapomnimo. Predstavila je tudi biblioterapijo, ki ima pomembno vlogo pri spodbujanju branja in njegovem učenju. V Sloveniji je sicer manj poznana, zato se tudi redko izvaja. Knjižničarji pri svojem delu lahko izvajajo literarno biblioterapijo in tako s pomočjo literature pomagajo posamezniku ali skupini pri reševanju osebnih težav ali stisk.


Predavanje je bilo ne le zanimivo, temveč tudi poučno. Verjetno bo marsikoga spodbudilo, da bo še pogosteje posegel po knjigah ter še z večjim zanosom bral in tako lažje razumel sebe, druge in svet.


Nataša Koren

Oglejte si tudi