Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Ljudske pevke s Ponikve praznujejo 25-letnico delovanja

V marcu, prvem pomladnem mesecu, ko se narava prebuja iz zimskega spanca in vse oživi, ženske praznujemo kar dva praznika. V začetku 8. marec, mednarodni praznik žensk, in ob koncu meseca še 25. marec, materinski dan. Tudi zato smo na Utrip domoznanstva v Občinsko knjižnico Žalec v ponedeljek, 6. marca 2023, povabili Ljudske pevke s Ponikve pri Žalcu, ki v teh dneh praznujejo svojo 25-letnico delovanja.


Pevke s petjem ohranjajo bogato ljudsko dediščino, obujajo spomine na življenje preteklih rodov in poskrbijo za veselo druženje vseh generacij. Sogovornici Tatjana Jezernik in Darja Jezernik sta predstavili delovanje skupine vse od leta 1998. Najprej so delovale samostojno, pozneje pod okriljem društva kmečkih žena, zdaj pa v sklopu Turističnega društva Ponikva. Pogovor, ki sta ga vodili Karmen Kreže in Tanja Pilih, so popestrile ljudske pesmi.
V 25 letih svojega delovanja so izdale tri publikacije, in sicer Prekrasna Ponikva (2008), V krogu življenja (2013), Skupaj zbrani (2018), ter dve zgoščenki. Vaje so vedno zanimive, včasih se na njih razvije pravi debatni krožek, pa tudi kulinarično doživetje. Vsaka pesem nosi v sebi tudi sporočilo in spomin na različne običaje oziroma življenje nekoč. To je bil tudi razlog, da so pripravile projekt V pesmi in besedi, v katerega so vključile tudi najmlajše. Vedno rade sodelujejo z vrtcem in šolo ter društvi.


Aktivno in uspešno delovati 25 let brez prestanka ni kar tako. Ljudske pevke s Ponikve pri Žalcu skrbijo, da slovenska ljudska pesem ne bi nikoli izumrla. Skrbijo tudi za ohranjanje ljudskih običajev, ki so zaznamovali preteklost Spodnje Savinjske doline. Želimo jim še veliko ustvarjalnih let in skupnega druženja.


Tanja Pilih
Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi