Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

HVALNICA KNJIGAM – petnajsto leto študijsko bralnih druženj Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

V ponedeljek, 15. maja 2023, smo v žalski knjižnici v okviru projekta Utrip domoznanstva predstavili študijsko bralni krožek, katerega druženja potekajo v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec. Moderatorki pogovorov o knjigah sta bibliotekarka Irena Štusej iz knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec, na univerzi zadolžena za splošno neformalno področje. Na pogovoru, ki sta ga usmerjali bibliotekarki Karmen Kreže in Tanja Pilih, sta sodelovali obe moderatorki bralnih druženj ter članici krožka Stanka Bukovnik in Fani Robič.


Prvo bralno druženje sega v leto 2008. Takrat je UPI Ljudska univerza Žalec sprejela ponudbo za širjenje bralnega virusa prek bralnih druženj, ki jih je zasnovala Manca Košir in so se imenovala Beremo z Manco Košir. K sodelovanju je povabila Medobčinsko splošno knjižnico Žalec. Knjižnica je ponudbo sprejela, saj bo to le še ena od oblik promocije branja. Na prvem druženju v letu 2008 so obiskovalci še zadnjo minuto pred uro začetka pričakovali Manco Košir. Izkazalo se je, da ima vsako lokalno okolje svoje moderatorje, ki širijo bralni virus Koširjeve naokrog. Prvo leto smo na zaključno druženje oziroma pogovor povabili Manco Košir, z njo se je pogovarjala Irena Štusej. Na zaključku naslednje sezone druženj smo se z Manco Košir srečali v Ljubljani pred hišo Društva slovenskih pisateljev. Tretje leto, ko še kar ni utihnilo povpraševanje po Manci Košir, smo se soglasno odločili, da bodo odslej druženja tematsko poimenovana. V naslednjih letih so tako mesečna druženja nosila imena Kaj nas žene, Hvalnice, Zaprašeni hmelj, Ženska ruta, Humor je resna stvar, Brez vozovnice v svet in druga. Zaključna druženja pa smo preživeli še z Azro Širovnik, Nežo Maurer, Deso Muck, na Šmartinskem jezeru, V Bio parku Nivo, v Šmarju pri Jelšah v sodelovanju s tamkajšnjim bralnim krožkom, eno leto pa smo odšli na obisk v vrtec, osnovno šolo, na upravno enoto občine in na univerzo, kjer smo pripovedovali in nasmejali tako otroke kot odrasle. Zaključek v letošnjem letu je še pred nami, in sicer se bomo peljali z vlakom v Velenje, med vožnjo pa bomo potnikom pripovedovali verze in utrinke iz življenja Karla Destovnika – Kajuha. V Knjižnici Velenje se bomo srečali s tamkajšnjim bralnim krožkom in zeliščarko Kato Laštro, ki izvaja v velenjski knjižnici projekt Zelena knjižnica za zeleno pismenost.


V pogovoru sva Irena in Biserka razkrili, kaj je tisto, kar je obdržalo druženje bralcev vse do danes. Je eden redkih bralnih krožkov v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje že petnajsto leto in združuje zavidljivo število bralcev. Sedimo v krogu. Bralci lahko v pogovoru sodelujejo ali pa ne. Lahko le poslušajo. Morda jih kakšna vsebina izzove in si vzamejo besedo, dokler jo potrebujejo. Nobeno mnenje o prebranem, noben odziv ni napačen. Vsak pove, kar čuti. Ne obnavljajo vsebin, niso vprašani, kaj je bistvo določene vsebine, kaj sta avtor ali avtorica želela povedati. Slišati želimo, kako se jih je vsebina dotaknila, kako jo lahko vzporejajo s svojim življenjem, svojimi izkustvi. Do naslednjega druženja imamo morda v branju večje število knjig, med pogovorom pa izplavata dve ali tri, odvisno od tega, kako močno so začutili vsebino, koliko si imajo o njej povedati. Teme branja izbiramo po navdihu, po času, ki nas obkroža, ali po aktualnosti, ki ji ne moremo ubežati. Vedno pa je prisotna tudi izobraževalna nota. Ena ali dve bralki pripravita predstavitev vsebine precej študiozno, podprto z ugotovitvami literarne teorije. Tudi to nam ustreza. Trudimo se zajeti aktualne ali modne pojme z našimi vsebinami, kot sta trajnost in čuječnost. Poleg tega krožek ni zaključena družba, temveč je vstop prost. Vsak mesec smo odprti za nove bralce. V teh letih je bilo mnogo mehkih odhodov in prihodov.


Druženja so se obdržala tudi zaradi razumevanja obeh ustanov tako knjižnice kot univerze, da ljudje potrebujejo tovrstno dejavnost v okolju, ki jim je blizu in se v njej dobro počutijo.


Na predstavitvi so bralci povedali, kaj jim pomeni druženje v bralnem krožku. Predvsem to, da lahko pripovedujejo, da so slišani, da lahko poslušajo druge in da so sprejeti, kakršni so, kakršenkoli je njihov način pripovedovanja, ton glasu ali mimika obraza. Delijo si tudi druge spretnosti. Preberejo tu in tam svojo pesem, zgodbo, naredijo stojo na glavi, pokažejo svoje izdelke, povedo o srečanjih z zanimivimi ljudmi, o prisotnosti na dogodkih.


Bralni krožek je posebna družina, je posebno gnezdo za dobro počutje ljudi. Z gnezdi pa je tako, prideš, ko potrebuješ domačnost, odletiš, ko je imaš dovolj in želiš zajeti še druga obzorja. Pridružite se nam lahko že v oktobru 2023, ko začnemo novo sezono druženj.


Irena Štusej


Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi