Logo MojaObčina.si

Žalec

JUTRI
26°C
13°C
TOR.
30°C
13°C
Družba in javne storitve

HIŠA SADEŽI DRUŽBE ŽALEC - SLOVENSKA FILANTROPIJA - ZDRUŽENJE ZA PROMOCIJO PROSTOVOLJSTVA

Odprto

Danes Zaprto
Ponedeljek 08.00‒18.00
Torek 08.00‒18.00
Sreda 08.00‒18.00
Četrtek 08.00‒18.00
Petek 08.00‒18.00

Predstavitev

Hiša Sadeži družbe Žalec je eden izmed šestih medgeneracijskih centrov  Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva in humanitarne organizacije, ki se že 26 let aktivno odziva na družbene probleme, spodbuja in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje, deluje na področju migracij, pomaga ogroženim in je glasna zagovornica človekovih pravic. 
Medgeneracijski skupnostni center Hiša Sadeži družbe Žalec ima sedež v mestu Žalec, na Hmeljarski ulici 3 in izvaja program socialnega vključevanja, medgeneracijskega sodelovanja, povezovanja in prostovoljskega dela že peto leto. Center obiskovalcem vseh starosti ponuja prostor aktivnega vključevanja v različne brezplačne dejavnosti, ciljno pa se izvajajo aktivnosti, ki spodbujajo:

·aktivno staranje

·socialno aktivacijo

·povezovanje generacij in prenos znanja med generacijami

· vključevanje v medgeneracijsko prostovoljstvo

V svoje dejavnosti aktivno vključujejo prostovoljce vseh generacij, ki vodijo različne delavnice in vadbe, od joge in jogijskih asan, vadbe za hrbtenico in kitajske kultivacije Falun dafa, do kuharskih in ustvarjalnih delavnic, slikanja, ročnih spretnosti, tujih jezikov in konverzacije, računalništva, potopisnih predavanj, delavnic za žensko podjetništvo, delavnic na temo zelišč, gong meditacije, svetovalnih delavnic (pravno svetovanje, svetovanje mladim na različne teme)… Udeležba na delavnicah je brezplačna, delavnice izvajajo prostovoljci različnih generacij in so oblikovane glede na potrebe in pobude vseh, ki se udeležujejo aktivnosti v Hiši.

Prostovoljci Hiše Sadeži družbe Žalec posebej za otroke vsak dan izvajajo UČNO POMOČ, med šolskimi počitnicami pa organizirajo PESTRE OTROŠKE POČITNIŠKE TABORE, na katerih je poudarek  na ustvarjalnih, izobraževalnih, kuharskih, medkulturnih in gibalnih delavnicah.

Za prostovoljce so organizirana BREZPLAČNA USPOSABLJANJA na različne teme, pri izvajanju prostovoljskega dela se jim nudi MENTORSKA PODPORA, na koncu leta pa se jim tudi župan občine Žalec, g. Janko Kos, zahvali za njihovo srčno in predano delo.

Program medgeneracijski center prilagaja potrebam lokalne skupnosti in skrbi za nadaljnji razvoj medgeneracijskih programov. Hiša sodeluje na številnih nacionalnih dogodkih Slovenske Filantropije in jih organizira v občini Žalec:

·         DAN ZA SPREMEMBE (april)

·    NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA in VESELI DAN  PROSTOVOLJSTVA (maj)

·         FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA (junij)

·         KONGRES PROSTOVOLJSTVA (december)

HUMANITARNI PROJEKTI

V letu 2017 se je Hiša Sadeži družbe Žalec pridružila humanitarnemu projektu Rožnatih pletenin Združenja Europadonna za boj proti raku dojk. V letu 2018 pa še humanitarnemu projektu kvačkanih hobotnic za nedonošenčke v inkubatorjih Ljubljanske in Mariborske porodnišnice. Pridne obiskovalke Uric pletenja pod mentorstvom Marjete Hudovernik so jih do danes ustvarile že več kot 500.

V Hiši Sadeži družbe Žalec sodelujejo in se povezujejo s številnimi lokalnimi in regijskimi službami, društvi in organizacijami - Centrom za socialno delo Žalec in dnevnim centrom za otroke Podmornica, občino Žalec, Društvom upokojencev Žalec z Zlatim kotičkom, Medobčinskim društvom invalidov, UPI Ljudsko univerzo Žalec, LU Velenje, Območnim združenjem Rdečega križa Žalec, Zavodom za zaposlovanje, Zdravstvenim domom Žalec in Centrom zdravja, medobčinsko knjižnico Žalec, društvom prijateljev mladine občine Žalec, društvom Želva Eureka, Mačjo Vilo in društvom Novus iz Velenja in s temi organizacijami se povezujejo tudi naši uporabniki.

Hiša Žalec je tudi varna točka za Unicef.

 

Zadnje vsebine