Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Župan Cukjati: hvala vam za modrost pred 28 leti

Vrhnika, 20. december – Slavnostna govornika na občinski proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti sta bila župan Daniel Cukjati in predsednik območne veteranske organizacije vojne za Slovenijo dr. Marjan Rihar. Kulturni program dobro uro dolge prireditve, ki jo je režiral Jože Valentič, so oblikovali domači izvajalci.
 

Rihar se je v svojem nagovoru sprehodil skozi zgodovino Vrhnike, ki je bila v času osamosvajanja v marsičem edinstvena v slovenskem merilu. Spomnil je kako se je po odhodu tankov Jugoslovanske armade iz vrhniške vojašnice (27. junij 1991) sredi noči sestal takratni vrhniški izvršni svet in sprejel več ukrepov zoper vojašnico. Nikjer v Sloveniji se niti na ravni lokalnih skupnosti niti na ravni države niso odzvali tako hitro na pretečo nevarnost. Petnajst let kasneje je predsednik države dr. Janez Drnovšek za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije Vrhniki podelil najvišje državno odlikovanje: častni znak svobode. Tudi v tem je Vrhnika v slovenskem merilu edinstvena, saj je edina občina, ki je prijela takšno odlikovanje. Zato je po Riharjevem mnenju pomembno, da spomin na osamosvojitveno vojno negujemo, da le-ta ne postane mit. Gojiti moramo domoljubje, biti ponosni na Vrhniko ter zaupati novi lokalni oblasti – je še dodal.

 

Daniel Cukjati, za katerega je to bil prvi javni govor po izvolitvi na župansko mesto, je dejal, da v usodnih letih 1990 in 1991 nismo dobili samo svoje države, ampak smo postali tudi narod. Bili smo enotni, izhajajoč iz ljubezni do domovine. »Danes mlajši prevzemamo vajeti v svoje roke, in velikokrat pozabljamo, da ste generacije pred nami v potu in krvi tlakovali pot do odločanja o naši svobodi. Vsem tistim, ki ste pred 28 leti imeli modrost, da ste se odločili za domovino, se iz srca zahvaljujem.«

Kulturni program so oblikovali člani domačih kulturnih društev, prireditev pa je vodila Mirjam Suhadolnik. Nastopili so Pihalni orkester Vrhnika, Big Band Vrhnika, KD Stara Vrhnika, Mešani pevski zbor Ivana Cankarja, Otroški pevski zbor Mavrica, MePZ Mavrica, Hic et nunc, gostujoča otroška folklorna skupina Coklarčki in KUD-Drenov Grič - Lesno brdo (videoprojekcija). Prireditev je organizirala Zavod Ivana Cankarja Vrhnika (TIC Vrhnika) v sodelovanju z občino Vrhnika in ZKD Vrhnika. Prireditvi so dali poseben pečat prapori občinskih društev in organizacij. Skladno s tradicijo pa so pohodniki, ki se bodo 26. decembra podali po poti Cankarjeve matere z Vrzdenca do Vrhnike, iz rok župana sprejeli ikebano in jo odnesli na njen grob na vrhniškem pokopališču. Večer se je zaključil z zdravico novemu letu in neformalnim druženjem, kjer so za razvajanje brbončic poskrbele dekleta in žene iz Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika. 

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi