Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Zimzeleni obiskali Škocjanski zatok

Zimzeleni obiskali Škocjanski zatok


15. 05. 2022


Na pragu mesta Koper, obdan s prometnicami in pristaniščem, leži Naravni rezervat Škocjanski zatok, naše največje polslano mokrišče in priča, da je bil Koper nekoč mesto na otoku. Na področju rezervata se prepletajo vodne površine s sladko in polslano vodo s kopnim, ki ga poraščajo trstičje,
vlažni travniki ali grmičevje. V tem pestrem okolju so našla življenjski prostor številne rastlinske in živalske vrste, ki jih je mogoče opazovati na krožni poti s številnimi opazovalnicami, ki živali nič ne motijo.
Zimzeleni smo se 10.maja odpravili na spoznavanje tega življenja, nekateri opremljeni z daljnogledi, ki so nam približali podobe znanih in neznanih vrst ptic. Razdeljeni v dve skupini smo pazljivo prisluhnili vodnicama, ki sta nizali podatke o življenju v zatoku in pokazali marsikatero zanimivost, ki jo brez njunega vodenja ne bi opazili. Skozi line opazovalnic smo videli številne vrste ptic, največ je bilo črnih lisk, nekatere so že vodile naraščaj. Za vzdrževanje travnatih površin pa skrbijo kamarški konji in boškarini, istrsko govedo.
Na poti domov smo se še ustavili pri ruševinah gradu Haasberg pri Planini z zanimivo preteklostjo in si ogledali zbirko starega orodja v bližnjem nekdanjem gospodarskem poslopju.

Besdilo:Sonja Zalar Bizjak

Fotografije in Film: Željko J.

 https://youtu.be/WoLDp_WGyiw:

Oglejte si tudi