Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V tednu boja proti raku

Vrhnika, 8. marec – Tednu boja proti raku se je pridružil tudi vrhniški zdravstveni dom, ki je o tej zahrbtni bolezni najprej osveščal učence v vrhniški in borovniški osnovni šoli, nato pa je v sodelovanju s predstavniki državnih presejalnih programov nagovarjal tudi občane, ki so se mudili v Mercator centru na Vrhniki.
Stojnica s kopico informacijskega materiala, veliko napihljivo debelo črevo in pisane majice asistentov so pritegovale poglede in zanimanje mimoidočih v avli centra. Kot je povedala Jerneja Filipič iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje znotraj Zdravstvenega doma Vrhnika kot enota za preventivne dejavnosti, so občani pokazali veliko zanimanja, nekateri so spregovorili tudi o svojih izkušnjah s to boleznijo.
V Sloveniji imamo tri državne programe zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb. Zora je presejalni program raka na materničnem vratu, vzpostavljen leta 2003, namenjen ženskam od 20 do 64 let. Povabilo na preventivni ginekološki pregled z odvzemom brisa materničnega vratu pošljejo vsem, ki v zadnjih štirih letih nimajo zabeležena izvida brisa. Tako pregledajo čez 70% žensk v Sloveniji, kar na evropski ravni uvršča našo državo ob bok evropskih držav z najbolje organiziranim presejanjem za raka materničnega vratu.

Državni presejalni program Dora je namenjen za zgodnje odkrivanje raka dojk. Program vabi ženske med 50. in 69. letom na mamografijo na vsaki dve leti. S 70-% udeležbo ciljne populacije v programu DORA ob visokokakovostnih zdravstvenih storitvah je možno zmanjšati umrljivost za rakom dojk v ciljni populaciji v Sloveniji za 25-30 %. Program Dora med drugim izvajajo tudi z mobilnimi enotami. Ta bo na Vrhniki ponovno jeseni letos.
Tretji državni program je Svit s katerim odkrivajo zgodnje predrakave spremembe in raka na

debelem črevesu in danki. Od leta 2009 vabila pošiljajo vsem obvezno zdravstveno zavarovanim

osebam v Sloveniji v starosti od 50 do 69 let oziroma do 74. leta starosti od julija 2015

dalje. Po nekaj letih delovanja so že vidni rezultati v povečanju deleža rakov odkritih v zgodnjih

fazah in zmanjšanju incidence raka debelega črevesa in danke. Moški zaostajajo v odzivnosti v vseh presejalnih krogih za približno 10 odstotnih točk za odzivnostjo žensk, čeprav je rak na debelem črevesu in danki veliko večji problem pri moških kot pri ženskah.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi