Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Rožnate pletenine tudi na Vrhniki

Vrhnika, 3. oktober – Vseslovenski akciji Europe Donna se je pridružila tudi Vrhnika in v parku pred Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika v rožnate pletenine ovila tamkajšnjo brezo. Akcijo so na pobudo Europa Donna izpeljale dekleta iz skupine Kva Kvačkaš.
 

Kot je pojasnila Joži Alič, lokalna koordinatorka Europe Donne, je v akcijo vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji: »Namen tovrstnih aktivnosti je spodbuditi ustvarjalnost žensk. S kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti so potrebne tudi za uspešno soočanje z boleznijo. Zdravim, bolnim in ozdravljenim ženskam ustvarjalni proces prinaša sprostitev in osebno zadovoljstvo.«

Na Vrhniki so v rožnate pletenine odeli deblo breze v parku sredi mesta, ob prvem lepšem vremenu pa bodo na tamkajšnji leseni skulpturi QR kode oblikovali podobo rožnate pentlje. Vzorci pletenin so nastali izpod kvačk skupine Kva Kvačkaš, ki ima v vrhniškem okolju vedno več članic. Martina Kališek iz omenjene skupine je dejala, da so se z veseljem odzvale pobudi Europe Donne ter izrazila upanje, da bo javnost razumela sporočilo pletenin ter jih nedotaknjene pustila do konca oktobra, ko jih bodo ostranili. Za tiste, ki jih tematika nekoliko bolj zanima, so zraven pletenin obešeni še kartončki z dejstvi o pomeni zdravega življenja kot preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

Akcija rožnatih pletenin pa ne bo edina na to temo na Vrhniki. Špela Rot iz Zdravstvenega doma Vrhnika je pojasnila, da se v tako imenovani rožnati oktober vključuje tudi njihov Center za krepitev zdravja, in sicer bodo od 16. do 20. oktobra pripravili Rožnate urice, ki je namenjen ženskam, ki se želijo naučiti samopregledovanja, 25. oktobra pa bo ga. Darja Rojc delila nasvete iz prve roke bolnikom, ki so zboleli za rakom in njihovim svojcem.

 

Gašper Tominc, foto: Gašper Tominc 

Oglejte si tudi