Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Povečuje se število napadov strupenih kač na ljudi! Kaj storiti v primeru ugriza strupene kače?

Poletje in vročina letos kar vabita ljudi na prosto. Enako pa vabita na prosto tudi kače, ki se rade zadržujejo na soncu. Vrhniško področje z izredno razgibanim in pestrim terenom omogoča, da so planinstvo, plezanje in ostale rekreativne aktivnosti v naravi široko dostopne. Običajno je ugrizov strupenih kač v Sloveniji približno 10 do 20 na leto. Pri nas živi kar 11 vrst kač, od teh so 3 strupene – modras, laški gad in navadni gad, ki sta si precej podobna. Prepoznamo jih po značilnem cikcakastem vzorcu.
Gad je lahko dolg tudi do 80 centimetrov, rad se zadržuje na mestih, kjer so velike temperaturne razlike, na vlažnih območjih, na primer prav ob planinskih poteh ali jasah, kjer lahko hitro menja okolje.

Modras je zagotovo največja slovenska strupena kača, dolga je lahko tudi 1 meter, nekatere celo več. Poleg cikcakastega vzorca pa ima modras značilen rožiček na glavi, ki je ponavadi zelo dobro viden

Načeloma so kače plašne in se umaknejo same, če se pa se počutijo ogrožene ali jih presenetimo, pa se lahko odzovejo z napadom. Kača ima dva cevasta strupnika, ki se skrivata v sluznični gubi in se ob ugrizu postavita navpično. Po ugrizu kače se na koži poznata dve majhni ranici v razmiku 5 do 10 mm. Ugriz strupene kače običajno sploh ni boleč, človek čuti le vbod, pojavi se zelo majhna krvavitev. Ranica je lahko tudi ena sama, kadar kača ob ugrizu zasadi v kožo le en strupnik, lahko pa je ranic več. Na mestu ugriza se pojavi oteklina, ki precej hitro napreduje in se širi po prizadetem udu, huda bolečina, pomodrelost kože, pojavijo se lahko tudi bolečine v področnih bezgavkah, bruhanje, slabost, znojenje, tresavica, hitro dihanje in pospešen utrip srca.

 

Kaj torej storiti v primeru, da nas ugrizne strupena kača?

Pravilna prva pomoč je ključna za nadaljnjo zdravstveno obravnavo in izid zdravljenja.

1.            Najprej poskrbimo za varnost in kačo na varen način odženemo (palica, veja,…).

2.            Pokličemo 112 in počakamo na navodila dispečerja.

3.            Poškodovanec mora mirovati, zato ga pomirimo in ne zapuščamo.

4.            S poškodovanega uda odstranimo copate, nogavice ali morebiten nakit.

5.            Rano očistimo, če imamo možnost (vsaj z vodo), sterilno pokrijemo in hladimo z obkladki.

6.            Ud imobiliziramo in ga namestimo nižje od ravni srca.

7.            Poškodovanca nadziramo do prihoda reševalcev, po potrebi izvajamo temeljne postopke oživljanja.

8.            Če imamo možnost, kačo fotografiramo.

 

Česa ne smemo storiti?

Pomembno je, da strupa ne izsesavamo. Prav tako uda ne prevezujemo nad ugriznim mestom, saj bomo s tem zamejili delovanje strupa in s tem povzročili večjo škodo na manjšem področju uda.  Poškodovanec ne sme zaužiti alkohola, tudi rane nikar ne polivamo z alkoholom. Nikakor ne delamo rezov v rano in je ne izžigamo.

Načeloma je potrebno vsak ugriz strupene kače opazovati v bolnišnici vsaj 6 ur, sicer je zdravljenje simptomatsko. Kadar so po ugrizu strupene kače, poleg lokalnih znakov, tudi sistemski znaki zastrupitve in ugotovljene spremembe v krvi, se zdravnik lahko odloči za aplikacijo Viper venom antiseruma. Po ugrizu strupenjače velja preveriti tudi cepilni status proti tetanusu.

Kača nas lahko preseneti tudi tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Dobro je vedeti, da se jim lahko izognemo s pazljivostjo pri vseh aktivnostih v naravi (hoja, plezanje, nabiranje gozdnih sadežev,…). Poskrbimo za čim višjo obutev, imejmo s seboj mobilni telefon, pohodne palice in vodo.

V zadnjih letih v Sloveniji sicer ne beležimo smrtnih primerov, ker so bile vse težje zastrupitve pravočasno in uspešno zdravljene.

 

Petra Krapež, mag. zdr. neg.,

dipl. m. s. v vozilu urgentnega zdravnika, Nujna medicinska pomoč ZD Vrhnika


 

 

Oglejte si tudi