Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Odprto pismo županu, občinskim svetnikom in uporabnikom Zdravstvenega doma Vrhnika

Spoštovani, na 10. redni seji Občinskega sveta Občine Vrhnika dne 24 .09. 2020 je bila tudi točka posvečena gradnji prizidka zdravstvenega doma. Obravnavano je bilo poročilo o postopku gradnje in še precej stvari, ki jih tukaj ne mislim naslavljati, ker so stvar občinskih in kot kaže iz razprave in sklepov, še kakšnih drugih institucij. 

Moram pa se odzvati na pomisleke o potrebnosti gradnje dodatnih prostorov zdravstvenega doma (ZD). Sam župan in nekateri svetniki so izpostavili vprašanje in dvom, ali prizidek zdravstvenega doma sploh potrebujemo. Celo to, da je občina mogoče po nepotrebnem »zapravila« tri milijone evrov, ker baje ni novih programov, ki bi se izvajali v novih prostorih. To je med zaposlenimi v ZD povzročilo veliko razočaranja in ogorčenja. 

Verjetno posamezniki brez dovolj razmisleka in poznavanja situacije izrekajo določene sodbe, ne zavedajoč se posledic. Pri tem pozabljajo, da je med občani najvišja vrednota ravno zdravje in da je v teh norih virusnih časih le to postavljeno še višje kot običajno. Za zdravje moramo ljudje najprej poskrbeti sami, potem pa nam lahko pomaga še zdravstveno osebje. Oboji za izvajanje zdravstvene dejavnosti zagotovo potrebujejo ustrezne prostore.

Sam sem na 18. redni seji Občinskega sveta v letu 2017 podrobno predstavil potrebo po novih prostorih in navedel številne primere, ki so to potrebo nazorno podkrepili. Vsi občinski svetniki, ki so sodelovali v razpravi so se strinjali, da so novi prostori ZD resnično potrebni. Po besedah predsednika Nadzornega odbora občine, so se s tem enoglasno strinjali tudi vsi člani tega odbora. Na občini se velikokrat sklicujete na mnenje tega nadzornega odbora, zakaj ga tudi tukaj ne upoštevate ?

Z namenom, da si vsak bralec teh vrstic lahko ustvari svojo sodbo in da si bodo to na osnovi dejstev  lahko poustvarili tudi nosilci občinske politike, bom v nadaljevanju predstavil nekaj številk in primerov, ki sem jih v večini že predstavil na omenjeni seji Občinskega sveta leta 2017. Dopolnil jih bom samo z nekaterimi danes znanimi dejstvi.

Pred desetimi leti je imel ZD Vrhnika 40 zaposlenih in je ustvaril dobra 2 milijona eurov prihodkov. Konec leta 2014 je imel 67 zaposlenih in je ustvaril skoraj 2,5 milijona prihodkov. Konec letošnjega leta bo najverjetneje 93 zaposlenih ustvarilo okoli 4,5 milijona prihodkov. Enostaven izračun pokaže, da bo letos glede na leto 2014 kar 84 % več prihodkov , ki jih bo ustvarilo 39 % več zaposlenih v ZD. Primerjava na leto 2010 pa pokaže več kot dvakratno povečanje prihodkov in zaposlenih. Vsa ta  visoka povečanja evrskih vrednosti pomenijo predvsem visoko povečanje opravljenih zdravstvenih storitev za naše občane. Te zdravstvene storitve morajo dodatno zaposleni izvajati, za in z uporabniki storitev, v ustreznih prostorih.

V ZD smo leta 2014 imeli 4 splošne ambulante, konec letošnjega leta jih bomo imeli 8. V tem času smo dodatno pridobili še 2 referenčni ambulanti, 0,37 programa ambulante za pljučne bolezni, 0,16 programa farmacevtskega svetovalca, program ginekologije povečali iz 0,5 na 1, dva programa fizioterapije, 1 logopeda, 1 zobozdravnika za odrasle, 6 izvajalk Centra za krepitev zdravja, 1 dodatno patronažno sestro. 

Poleg vseh teh visokih povečanj obsega zdravstvenih programov, smo nujno potrebovali tudi dodatne prostore za nujno medicinsko pomoč. Zaradi same vsebine in načina dela NMP ter tudi formalnih zahtev Pravilnika o NMP. Te prostore smo pridobili z dograditvijo novih in preselitvijo ginekologije, ki posledično sama potrebuje nove prostore.

Nov Center za krepitev zdravja se danes stiska v neprimernih prostorih Črnega orla in z delavnicami gostuje po različnih prostorih na Vrhniki.

Da smo v ZD resnično izkoristili vse prostorske možnosti in še nekoliko več, naj nazorno pokaže še nekaj naslednjih primerov. 

Za dodatni program splošne ambulante smo »preprosili« najemnika koncesionarja, da v najetih prostorih poleg njega, v kontra terminu opravljamo ambulanto tudi mi. Za program logopedije nam je drug koncesionar odstopil del čakalnice. Za dodatna dva programa fizioterapije sta nam en prostor odstopili najemnici, drugega smo vzeli naši patronaži. Tako se naših 10 patronažnih sester stiska v dveh prostorih skupne površine okoli 40 m2. Sterilizacijo izvajamo dobesedno pod stopniščem. Na otroškem delu izvajamo v dveh ambulantah štiri programe in še bi lahko našteval.

Vsakemu bralcu posebej prepuščam sodbo o potrebnosti novih prostorov ZD Vrhnika. 

Dodal bi še veliko zahvalo vsem sodelavcem v ZD, da potrpežljivo čakajo na nove prostore, da so pozitivno prenesli vse motnje tekom gradnje in da se kljub motnjam v celoti posvečajo svojemu pomembnemu poslanstvu. Zaposleno zdravstveno osebje je danes veliko bogastvo in še večje bo v prihodnosti. Dajmo jim možnost za dobro delo.

Občini Vrhnika se zahvaljujem za nove prostore in upam na dobro sodelovanje tudi v prihodnje. 

Vsem uporabnikom ZD se opravičujem za motnje tekom gradnje in upam, da bodo zadovoljni z novimi prostori in  našo storitvijo v njih. Čuvajte svoje zdravje, spoštujte ukrepe in skupaj premagajmo ta virus.

 

Direktor ZD Vrhnika, Roman Strgar

Oglejte si tudi