Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Gostje z Madžarske navdušeni nad videnim

Na povabilo vrhniškega društva Kneipp in Višje strokovne šole za kozmetiko in velnes Ljubljana so se v Sloveniji mudili predstavniki madžarske Kneipp zveze. Tridnevni program (8. junij – 10. junij) so začeli z obiskom zeliščnega parka v Slovenskih Goricah in ga nato nadaljevali na Vrhniki. Gostje so si v Bistri ogledali čutno pot (Kneippov kotiček) in urbane vrtove, nato pa jih je pot vodila v vrhniški Montessori vrtec, kjer sta jih sprejela Eda in Ožbe Šteblaj. Predstavila sta jim delovanje vrtca, ki temelji na Montessori pedagogiki, ki pa se, podobno kot Kneippova teorija, zelo navezujejo na gibanje v naravi. Ožbe je goste odpeljal še na Sveto Trojico, kjer je v nastajanju njiva, načrtujejo pa tudi gojenje domačih živali, kar bodo lahko s pridom izkoristili tako v omenjenem vrtcu kot tudi osnovnošolci. Več o tem projektu, ki se kaže kot zanimiva pridobitev tudi za širšo lokalno skupnost, bomo pisali v enem od prihodnjih časopisov.

Drugi dan so se gostje mudili v Ljubljani, kjer je potekal Svetovni dan velnesa s posebnim poudarkom na obravnavi petih Kneippovih stebrov. Tridnevni poučni izlet so zaključili v Termah Snovik, ki se ponašajo s posebnim projektom Kneippanja. Gostje so bili nad videnim in slišanim navdušeni. »Videli smo veliko odličnih primerov, kako je mogoče Kneippovo teorijo vpeljati v moderen vsakdanjik. Zelo lepo smo se imeli v vaši zeleni prestolnici Ljubljana. Navdušil nas je tudi Montessori vrtec, da ne omenjam zeliščnega vrta in prijaznih lastnikov v Slovenskih Goricah,« je zapisal njihov vodja Robert.

Kot je dejala Maja Artenjak, predsednica in duša vrhniškega Kneippovega društva, je bilo tridnevno srečanje z madžarskimi gosti zelo srčno in poučno za obe strani. »Svetovna Kneippova zveza nas je za prihodnje leto že povabila na Madžarsko, da se pridružimo mednarodnim dnevom aktivnosti, ki bodo potekale tam. Povabilo smo z veseljem sprejeli, to pa daje tudi potrditev našega dobrega dela.« Vrhniško Kneipp društvo, ki deluje od leta 2011, združuje okoli 30 članov in v svoje vrste vabi vse, ki bi jih tovrstna vsebina zanimala.

 

Gašper Tominc, foto: GT in facebook

Oglejte si tudi