Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
23°C
5°C
5767

Zanimivo predavanje o skrivnostnem in eksotičnem otoku Socotra

Zanimivo predavanje o skrivnostnem in eksotičnem otoku Socotra

Težko smo čakali belo zimsko odejo, a je pohodnikom zagodla prav na dan, ko bi morali pohodna skupina Sončki in Zimzeleni na pohod. Toda odločitev ni bila težka, saj je imela planinska vodnica Sonja Zalar Bizjak že pripravljeno predavanje s potovanja po otoku Sokotra.(Eni pišejo s c drugi s k).

Zbrali smo se v Mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki in prisluhnili ter z zanimanjem gledali posnetke jemenskega otoka, ki leži v Indijskem oceanu in je poln presenečenj: visoke granitne gore, raznobarvne kamnine, globoki kanjoni, sipine, bogati koralni grebeni, kraške jame s številnimi kapniki in drugimi skulpturami, mnogovrstno endemično rastlinje kot zmajeva, stekleničasta in kumarična drevesa, rdeče in vijolične rakovice, vročina, malo vode… in prijazni domačini, ki jih je nekaj deset tisoč.

Sonja je opisala, kako je izgledalo potovanje z džipi, ki jih vozijo domačini, z domačim vodnikom, pa obroki hrane pod milim nebom vsak dan enaki (ribe, riž in zelenjava), spanje pod individualnimi šotorčki brez kopalnic seveda… Le ko so prišli do izvirov vode, so se lahko okopali…Sence je zelo malo, vročina pa huda, zato so imeli turbane…

Dve uri smo ko miške tiho poslušali in gledali ta čudesa, ki jih je nizala Sonja in ob tem uživala.

Tudi mi smo pozabili, da zunaj močno sneži in da je prišla zima. Hvaležni smo ji, da smo tudi mi spoznali to svetovno čudo daleč tam v oceanu.

Hvala ti, Sonja za čudovito predstavitev, hvala pa tudi Zavodu Ivana Cankarja in gospe Tatjani za dvorano.


Zapisala: Elica Brelih

Slike: Sonja Zalar Bizjak in Željko J.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi