Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Projektu "Ljubljanica, reka, ki povezuje" nagrada Dnevov evropske dediščine 2018

Dnevi evropske dediščine so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 (ELKD). Vrhunec je bilo zasedanje Dnevov evropske dediščine, ki so se odvili med 17. in 19. oktobrom v Strasbourgu. Razprava je potekala o razvojnih potencialih dediščine in zgodbah, ki jih nosi dediščina, o naši skupni evropski identiteti ter o vključevanju mladih. V otvoritvenem nagovoru je direktor Direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaž Gruden poudaril, da ni naključje, da je Evropska kulturna konvencija vstopila v veljavo zgolj leto po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Cilj skupne akcije Dnevov evropske dediščine je predstavitev lokalnih dediščinskih zgodb, ki govorijo o naših skupnih evropskih vrednotah.

Zgodbe evropske dediščine (European Heritage Stories) so piloten projekt, s katerim se želi indentificirati vso razsežnost dediščine v lokalnih skupnostih Evrope. Na natečaj se je prijavilo okoli 100 zgodb s celotnega evropskega prostora, pri čemer je v ožji izbor prišlo 25 projektov. "Ljubljanica, reka, ki povezuje" je bila izbrana med 10 najboljših evropskih zgodb. Nagrajen projekt definira naravna in kulturna dediščina. Vrhniški prostor skozi zgodovinska obdobja pripoveduje zgodbo o komunikacijah in mejah, vojaških območjih in migracijah, socialnih in kulturnih mejah ter o naši skupni evropski dediščini za prihodnost. To sporočilo nosi tudi nova občasna razstava, ki bo na ogled v sklopu razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki.
Temeljno sporočilo predstavljene ter nagrajene zgodbe je spoznanje, da priložnosti za uresničevanje slogana leta Evropske kulturne dediščine, "Kjer preteklost sreča prihodnost" ne manjka. Znanje o preteklosti nas usmerja k bolj razumnim odločitvam v prihodnosti.


Partnerji programa:
Muzej in galerije mesta Ljubljane, ZA.POLIS, zadruga za kulturo, Humanistično in umetniško društvo »O« in Zavod NaNovo.
European Heritage Stories: http://www.europeanheritagedays.com/Story/
http://mojaljubljanica.si/

Oglejte si tudi