Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vrhnika
JUTRI
22°C
12°C
PET.
21°C
11°C
Oceni objavo

Surs ob Cankarjevem letu: več kot 17.400 Ivanov in 434 Cankarjev

Ljubljana, 6. decembra - V torek bo minilo 100 let od smrti Ivana Cankarja. Ob tej priložnosti so na Sursu zbrali nekaj statističnih podatkov, ki se tudi asociativno navezujejo na življenje in delo Ivana Cankarja. V Sloveniji biva več kot 17.400 Ivanov in 434 prebivalcev s priimkom Cankar. Trenutno ni nikogar, ki bi bil z imenom in priimkom soimenjak Ivana Cankarja.

Ime Ivan je po podatkih z začetka leta 2018 tretje najpogostejše moško ime med prebivalci Slovenije. Vseh prebivalcev z imenom Ivan je 17.406, stari pa so povprečno 63,4 leta. Ime Ivan je bilo eno najbolj priljubljenih oz. najpogostejših moških imen do konca petdesetih let. V zadnjih 20 letih se je letno število novorojenčkov, ki so dobili ime Ivan, glede na prejšnja leta močno zmanjšalo: bilo jih je od 5 do 18. Od fantkov, ki so se rodili v 2017, jih je to ime dobilo 15.

V Sloveniji je na začetku leta 2018 živelo 434 prebivalcev s priimkom Cankar, kar ta priimek uvršča na 773. mesto po pogostnosti. Največ Cankarjev prebiva v osrednjeslovenski regiji, najpogostejši pa je ta priimek v gorenjski statistični regiji.

V Sloveniji je 44 Cankarjevih ulic, 12 Cankarjevih cest, štirje Cankarjevi trgi, tri Cankarjeva nabrežja in po en Cankarjev drevored, Cankarjev vrh in ena Cankarjeva pot. V državi so tri osnovne šole Ivana Cankarja, na Vrhniki, v Trbovljah in v Ljutomeru. Srednjih šol s tem imenom ni.

Kar sedem naselij je, v katerih se eden izmed njihovih delov imenuje Na klancu. Največ, 107, prebivalcev živi Na klancu na Vrhniki. Na Sursu so postregli tudi s podatki o kavi. Prava kava je bila v Cankarjevih časih priboljšek, ki so si ga lahko privoščili le premožnejši. Danes je dostopna skoraj vsem. Prebivalec Slovenije kupi v trgovini povprečno malo več kot tri kilograme kave na leto.

Cankar je bil upodobljen na bankovcu za slovenski tolar z vrednostjo 10.000 tolarjev. Revalorizirana vrednost zneska iz leta 1991, ko je slovenski tolar začel veljati, bi bila danes 505 evrov. Približno toliko je v letu 1991 znašala povprečna mesečna neto plača.

Po nekaterih podatkih je Ivan Cankar umrl zaradi pljučnice, star 42 let. Pljučnica je tudi danes nevarna bolezen. V zadnjih desetih letih je v Sloveniji zaradi pljučnice na leto umrlo približno 650 oseb, so sklenili pri Sursu.

STA

Oglejte si tudi