Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje gasilk ob zdravi hrani

Ko gasilka zaključi svoje delovne obveznosti in dolžnosti, ki jih nalaga družinsko življenje, se prelevi v izredno družabno in vedoželjno bitje. To se je izkazalo na srečanju gasilk GZ Vrhnika, ki se je odvijalo v petek 16. novembra v PGD Bevke. Srečanja se je udeležilo kar 60 članic iz Vrhnike, Loga, Borovnice in okoliških krajev.
 

 Po uvodnem nagovoru gostiteljev, je besedo prevzela znana svetovalka za prehrano, hujšanje in diabetes, Anja Pristavec, mag. inž.prehrane. Udeleženkam je predstavila osnovne sestavine živil ter predstavila prednosti uživanja zdrave in kakovostne hrane. Poudarila je pomen domačih, lokalno pridelanih živil. Naše telo je namreč prilagojeno na tovrstno hrano zato pri zaužitju prihaja do manjše pojavnosti alergij in ostalih težav povezanih s prehrano. Anji je izziv področje hujšanja in preventiva pred diabetesom. Prav zaradi tega se ustvarjalno loteva novih receptov, ki so privlačni za oko, dajejo občutek sitosti, zadostijo potrebam organizma in so predvsem prijazni brbončicam. Pri vsem skupaj pa je izbira živil takšna, da je cena primerna prav za vsakega. Po predavanju je sledil praktični del, v obliki pokušine primera zdravega vmesnega obroka, sestavljenega iz prosene kaše, paradižnika, paprike, špinače, skute in Anjine ustvarjalnosti. Za posladek pa je bil grški jogurt s kakijem in drobnimi dodatki v obliki kokosa, kakava,…

Ko so bili želodci polni, je sledil ogled premiere komedije Katoliki.koma, ki se je odvijala v dvorani kulturnega doma v Bevkah. Besedilo komedije je pod vodstvom Gregorja Čušina nastalo v sodelovanju večih avtorjev. V igrano obliko pa so jo ( prav tako pod Čušinovim mentorstvom ) spretno oblikovali in na oder postavili mladi člani kulturnega društva KUD Ivan Cankar iz Bevk. Dokler si ne ogledaš te predstave si sploh ne moreč predstavljati, kaj vse se lahko zgodi vaškemu župniku v enem samem dnevu. Ljudje s težavami in tudi brez njih si podajajo kljuko župnišča, župnik se po svojih najboljših močeh trudi voditi svoje ovčice, v zmešnjavo pa se občasno vmeša še Bog. Kombinacija vsega skupaj, hočeš nočeš, nariše smeh na obrazu gledalca.

Gasilke so odhajale nasmejane, dobre volje in z željo, da se še kdaj snidejo. Upam, da so v svoje domače okolje prenesle tudi informacijo o pomenu dobre hrane in smeha.

za svet članic GZ Vrhnika, Andreja Lenarčič

Oglejte si tudi