Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zimzeleni po učni poti Ob Hublju

Na zadnji novembrski pohod smo se Zimzeleni odpeljali  proti Ajdovščini. Že po nekaj prevoženih kilometrih smo ugotovili, da je bila odločitev  vodnikov  pravilna, saj nas je pričakalo lepo sončno, a malce vetrovno vreme. 

Pri športnem parku Pale smo stopili na naravoslovno učno pot, ki se vzpenja najprej po flišu, potem pa po apnencu  ob reki Hubelj, kjer smo lahko občudovali številne drevesne vrste in  uživali ob šumenju deroče vode.

Hubelj je pet kilometrov dolga reka, ki zvira v vznožju Trnovskega gozda, izliva  pa se v Vipavo. Po urejeni učni poti smo prišli do izvira reke Hubelj, kjer smo imeli prelep pogled na mogočne in čudovite slapove v visokih stenah Šturske gore.

Po ogledu slapov smo pot nadaljevali  po učni poti na suhe kraške pašnike Gradiške gmajne na vetrovnem Školu. Tu se nam je ponudil  razgled na Ajdovščino, na pobočja Čavna in Nanosa ter na Vipavsko dolino. Nadaljevali smo navzdol proti športnemu parku Pale mimo mogočnega drevesa lipovec. Tam nas je že čakal avtobus. Dobro razpoloženi  in z lepimi vtisi s pohoda smo se odpeljali proti Vrhniki.

Besedilo: Željko Jadanić

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

Oglejte si tudi