Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
22°C
11°C
JUTRI
24°C
11°C
Deli
5691

Sončki na Šavrinskem gričevju

 

Ko v hribih začnejo naletavati snežinke, je čas, da poiščemo sončne žarke na Primorskem. Obiskali smo Šavrinsko oz. Koprsko gričevje, s pričetkom v Novi vasi nad Dragonjo.

 

Pot nas je skozi Novo vas vodila proti obnovljenemu vodnjaku "Studencu", ki ni služil le za pitno vodo ampak tudi za pranje perila. Po spustu z enega in vzponu na drug grič, smo pred Krkavčami zavili s poti do gradišča, kjer stoji "Krkavški kamen". Izviral naj bi iz 1. oz. 2. stoletja pred našim štetjem, iz obdobja Keltov.

 

Krkavče, zgrajene na živi skali, so ena najbolj slikovitih istrskih vasic na teh gričih.  Sprehodili smo se po ozkih vijugastih ulicah s kamnitimi hišami, portali, malimi okni in različnimi detajli, do živega muzeja družine Reja "Hiše Vrešje". V enonadstropni podkleteni  istrski kamniti hiši je etnološka zbirka. Glavno vaško ploščad krasi cerkev sv. Mihaela, zgrajeni leta 1633, z zvonikom, zgrajenim leta 1741 na mestu, kjer je prvotno stal obrambni stolp. Po ogledu notranjosti in njene s cvetjem urejene okolice, smo pohod nadaljevali proti Dragonji.  

 

Dno doline smo previdno prečkali po leseni brvi. Med sredozemskim rastjem, rujem, ki je že začel spreminjati barvo in oljčnimi nasadi, smo se mimo Mačkulj in skozi vasico Sv. Peter vrnili v Novo vas.

 

Besedilo:     Sonja Repnik

Fotografije: Tatjana Rodošek

Povezave

Sončki

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi