Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Nepozabni pohod Zimzelenih

Bil je drugi torek zadnjega meseca tega leta, ko se je vesela druščina Zimzelenih podala na pohod  na Hrušico blizu Logatca pod vodstvom Milana Jerman. Prvi postanek je bil na Kalcah v Gornjem Logatcu, kjer smo se okrepčali z jutranjo kavico v bližnjem lokalu. Pridružil se nam je vodnik planinskega društva Logatec, Janez Slabe, kot vodič in dober poznavalec tega okoliša  ter nas okvirno seznanil o nadaljevanju pohoda na Hrušico.

Da po obilnem deževju poplavi Planinsko polje ni za  prebivalce tega območja nič posebnega razen, če se gladina vode dvigne, kot se to dogaja v zadnjem obdobju in povzroči nepopisno škodo. Vodnik Janez nam obrazloži in pokaže, kje voda naplavi, ponikne in pride na površje na Planinskem polju.  Ko smo v mrzlem nekoliko vetrovnem jutru vstopili v prostrani gozd Hrušice smo zagledali piramidno obeležje (spomenik) ruskih padlih vojakov  I. svetovne vojne in po pripovedovanju vodiča se rojaki vsako leto poklonijo spominu. Ko nas je vodila pot skozi gozd, smo ugotovili, da imamo bogate gozdove. Pokazal nam je edinstveno smreko v tem revirju, ki ima premera 117 cm, višine 51 m in lesne mase cca 20 kubičnih metrov.

 

Da so bili stari Rimljani dobri  opazovalci in poznavalci terena nam dokazuje, da večina današnjih cest poteka po istih trasah kot Rimska cesta, z eno bistveno izjemo - cesta iz Vipavske doline proti Ljubljani ni tekla mimo Razdrtega, pač pa je zavila v dolino Bele, mimo Cola in v rimskih časih potekala skozi neprehodne gozdove.

Vodič Janez nas je popeljal do obnovljene utrdbe rimskega imperija na Lanišču, ki se nahaja na najvišji točki rimske ceste, ki je vodila v Emono (Ljubljano). Predvideva se, da je v tem času utrdba služila za Julijski alpski obrambni sistem pred vpadom barbarov in raznih hord iz Balkana v Italijo.

 

Veseli in zadovoljni smo pohod zaključili in se z avtobusom odpeljali do Stare pošte. Ta stavba je nekoč služila kot poštna postaja in od tu tudi ime Stara pošta. Sedaj pa je v njej muzej starih Rimljanov in gostinski lokal, v katerem nam je prijazna gostiteljica postregla  z dobrim, toplim obrokom. Vsi zadovoljni in polni lepih spominov smo se odpeljali proti Vrhniki.

 

Zahvaljujemo se Janezu in Milanu za čudovit in poučen pohodniški dan in srečno do naslednjega snidenja.

 

Besedilo: Dragica Petkovšek

Fotografije: Milan Jerman

Oglejte si tudi