Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Na nočnem teku sodeloval celo predsednik Pahor

Vrhnika, 22. avgust – Nočni tek na Vrhniki, ki ga vsako leto organizira ŠD Agonija, je letos premikal mejnike: zaradi številčne udeležbe je potekal kar po Tržaški cesti, udeležil pa se ga je celo predsednik republike Borut Pahor. Pred tekom je potekal še kolesarski vzpon na Ulovko. Peščica junakov se je udeležila kar obeh podvigov.
Tako imenovanega »Fondriestovega vzpona na Ulovko«, poimenovanega po glavnem sponzorju, se je udeležilo okoli sto kolesarjev. Za razliko od preteklega leta, ko je deževalo, so bili letos pogoji idealni: temperature okoli dvajset stopinj in rahlo oblačno. Za osem kilometrski vzpon s 340 metri višinske razlike je najhitrejši, Aljaž Trenta, potreboval dobrih štirinajst minut (14:26), najhitrejša kolesarka, Ajda Opeka, pa slabe tri minute več (17:17). Najboljši po posameznih kategorijah so prejeli pokale, prav vsi pa so sodelovali v žrebu za Fondriestovo kolo. Tisti, ki so bili izžrebani, a niso bili na prizorišču in s tem niso bili upravičeni do nagrade, se zagotovo lahko tolčejo po glavi. Prej po prsih kot po glavi pa se bo trkal mladenič z Zaplane, ki je domov odpeljal dragoceno kolo.

V okviru prireditve je tako kot lani potekal »tek očkov«, letos pa je bil prvič organiziran tudi šolski tek z namenom spodbujanja mladih k teku. Ni se ga udeležilo veliko tekmovalcev, a sodeč po številčnosti udeležbe v ostalih panogah tega dne, bo verjetno tudi ta pridobil na številčnosti.
Vrhunec večera je bil Nočni tek, tokrat tretji po vrsti. Slabih tristo tekačev in tekačic je izbiralo med pet in deset kilometrsko traso. Na presenečenje mnogih se je teka udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in s svojo prisotnostjo nehote poskrbel za novo mersko enoto teka »toliko in toliko sekund pred« ter »toliko in toliko sekund za Pahorjem«. Petkilometrsko traso je v dobrih osemnajstih minutah najhitreje pretekel Boris Beček (18:44), med nežnejšim spolom pa Ana Uršič, ki je v cilj pritekla dobro minuto za njim (19:51). Z desetkilometrskim podvigom je najhitreje opravil Rok Puhar (35:05), med dekleti pa Kristina Bele (43:20). Organizator je izbral tudi najboljše v kombinaciji teka in kolesarskega podviga. Najvišjo stopničko sta zasedla Maja Grampovčan in Matej Jakša.
Nočni tek je letos prvič potekal kar po Tržaški cesti. »Glede na število prijavljenih in na pogoje, je bila odločitev za selitev teka s Stare ceste na Tržaško, modra,« je po koncu prireditve dejal prvi mož društva Agonija in idejni oči prireditve Leon Malovrh. Dodal je, da selitev prireditve na tako »eminentno« lokacijo, kot je Tržaška cesta, številčna udeležba in celo prihod predsednika Pahorja, dajejo prireditvi izredno težo in ugled.
Celotno dogajanje, vključno s ciljem in štartom, je letos potekalo v Športnem parku Vrhnika. Poskrbljeno je bilo tudi za živo glasbo: najprej v izvedbi lokalne skupine Zsa Zsa Bizarre, kasneje pa Rockpartizani.

 

Gašper Tominc, foto: GT in Leon Novak

Oglejte si tudi