Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
20°C
2°C
JUTRI
20°C
0°C
Deli
8189

Dušan de Gleria - Dule 70 let

V januarju 2020 je praznoval okroglo obletnico 70 let, dolgoletni igralec zlate generacije vrhniških košarkarjev Dušan de Gleria – Dule. Že v osnovni šoli v Logatcu se je navduševal nad športom, posebej sta ga privlačili gimnastika in košarka, kateri se je tudi v celoti posvetil. Še vedno pa rad smuča in kolesari. V času igranja košarke sta ga krasila izjemna borbenost in prefinjen občutek za odbite žoge pod obročema. Konec leta 1969 se je pridružil članski ekipi Vrhnike, ki se je tisto leto uvrstila v 2. zvezno jugoslovansko ligo. V sezoni 1971/72 pa je bil član ekipe, ki je postala pokalni prvak Slovenije z zmago nad ljubljansko Olimpijo in se uvrstila med osem najboljših moštev v nekdanji skupni državi. Vrhniškemu dresu je ostal zvest več kot desetletje. Po odsluženem vojaškem roku, se je kot strojni inženir zaposlil v Industriji usnja Vrhnika, kjer je ostal vse do upokojitve. Opravljal je vrsto odgovornih nalog, med drugimi je več mandatov vodil tovarniški sindikat.  En mandat pa je predsedoval tudi zboru združenega dela takratne trodomne Skupščine občine Vrhnika.

Kljub službenim in družinskim obveznostim, je ostal zvest košarki in se redno udeleževal veteranskih tekem in srečanj. Dule se je od aktivnega igranja košarke uradno poslovil v začetku septembra 1996 v Blatni Brezovici na srečanju med veterani IUV in domačini.

Med vrhniškimi košarkarji je v navadi, da slavljencu ob okrogli obletnici podarijo pokal z likom košarkarja, katerega mu je tokrat izročil soigralec, nekdaj najboljši strelec vrhniškega moštva in sodelavec Tone Gantar.

Ob prijetnem vzdušju in odlični postrežbi v Cankarjevem hramu, obujanju spominom na največje uspehe vrhniške košarke (1969/1974), se je srečanje zavleklo pozno v večer.

Dule, še na mnoga leta !

 

Franjo Modrijan

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi