Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Barjani na Mrzlici

Peti četrtek v maju smo Barjani imeli načrtovan pohod na Soriško planino. Ker pa nam vreme ni bilo naklonjeno, sta se Elica in Milan tik pred odhodom odločila, da nas popeljeta na Mrzlico v Posavskem hribovju.

 

Med vožnjo po avtocesti proti Trojanam nam je Elica pripovedovala o rokovnjačih, vojaških dezerterjih v 18. in 19. stoletju. Skrivali so se v gozdovih, največ na Gorenjskem in v Črnem grabnu, za preživetje pa so jim s hrano in pijačo pomagali vaščani. Za tajno sporazumevanje  so si izmislili svoj jezik, ki so ga poimenovali »rokovnjaščino«. O rokovnjačih sta  pisala pisatelja Josip Jurčič in Janko Kersnik.

 

Ustavili smo se na Trojanah, kjer smo si privoščili kavo, pojedli krof, nato pa smo pot nadaljevali proti Preboldu in Mariji Reki do Podmeje, kjer smo izstopili. Preval Podmeja leži na  nadmorski višini 724 metrov, Mrzlica pa na nadmorski višini 1122 metrov, kar pomeni, da smo naredili vzpon kar 394 metrov.  Pot nas je vodila po gozdu in travnikih strmo do cilja. V tem času cvetijo orlice, ki so travnike odele v lepo modro barvo. Elica nam je pokazala še množico  drugih čudovitih rož, ki rastejo na pobočjih Mrzlice.

 

Kljub oblačnemu vremenu smo imeli daleč na okoli lep razgled. Videli smo Podreško planino, Partizanski vrh ali Sveto planino, Pirešico, Paški Kozjak,  Pohorje, Čemšeniško planino, Goro Oljko, Golte, Kamniško Savinjske Alpe, Raduho in Peco, izza meglic pa se nam je kasneje  prikazal še Kum.

 

Malo pred vrhom Mrzlice smo se razdelili v dve skupini. Skupina, ki  sta jo vodila  Frenk in Milan,  je odšla po ozki strmi poti na vrh Mrzlice,  nato pa se je  spustila do planinskega doma, kjer nas je že čakala druga skupina, ki jo je vodila  Elica. Pri planinskem domu  smo si privoščili malico iz nahrbtnika, nekateri pa so si v planinski koči naročili joto ali ješprenj. Ker sta Majda in Tone praznovala rojstni dan, sta nas  posladkala.

 

Pred odhodom v  dolino nam je Milan predstavil  še predlog logotipa naše pohodne skupine,

nato pa smo naredili še obvezno skupinsko sliko.

 

Do avtobusa smo se  polni novih spoznanj vračali  po isti poti. Na  Trojanah smo se ponovno ustavili in se nato veseli vrnili na Vrhniko.

 

Zapis: Nada Kostanjevec

Foto:  Andreja Mole, Nada Kostanjevec, Stane Kržmanc

Oglejte si tudi