Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

5 let kralja nad Betajnovo

Pozdravljeni, kako neverjetno čas beži in nedaleč stran je 10. maj 2008, ko smo slovesno odprli razgledni stolp na Planini. Danes poteka natančno 5 let od tega dogodka in da bi obujali spomine na ta dan vas v imenu Planinskega društva Vrhnika vabiva, da se v nedeljo, 12. maja 2013 med 10.00 in 15.00 povzpnete na vrh stolpa, kjer vas bo čakalo malo presenečenje. Jože Šušteršič in Milan Jerman.

Tako sta vabila organizatorja dogodka ob materialni podpori nekaj sponzorjev.

Danes se nam je zdelo, kakor da je bil še včeraj 10. maj 2008, ko smo slovesno odprli tega lepotca, ki kraljuje nad Vrhniko in ponuja poglede na Ljubljansko barje in vse okoliško hribovje z Alpami in Karavankami v ozadju. Da to je naš razgledni stolp in popolnoma opravičeno si je zaslužil kar dve tortici in če bi lahko še pihal, bi upihnil na vsaki pet svečk.

Ponos Vrhničanov, obiskovalcev Planine, projektanta, izvajalca in maloštevilnega gradbenega odbora ter celotnega Planinskega društva Vrhnika, kot investitorja,  že pet let vabi na svojo razgledno ploščad množice planincev in drugih obiskovalcev Planine. Marsikatero planinsko društvo je z veseljem popeljalo svoje člane na Planino, pa naj bodo malčki iz vrtcev, šolarji, planinci v najlepših letih in mnogo zimzelenih članov društev, ki še pomnijo predhodnika iz leta 1955.

S svojim podvigom smo vzpodbudili tudi nekatera druga društva, ki smo jim, ali pa jim še bomo predstavili in s svojim pridobljenim znanjem pomagali k enakemu podvigu. PD Polet iz Šentruperta že ima  idejni projekt svojega stolpa in bo po predhodni izgradnji planinske koče zasijal v vsej svoji lepoti na Površnici nad Šentrupertom.

PD Žusem je tik pred izgradnjo njihovega »stolpa ljubezni« na vrhu Žusma in ravno te dni so se nam oglasili tudi iz Gozdarskega društva Medved, kajti njegove članice in člani, kot tudi gozdarji, zaposleni na ZGS OE Kočevje, ki so pobudniki uresničevanja izgradnje razglednega stolpa na Mestnem vrhu. Zavedajo se pomena tovrstne pridobitve, prav tako dolžine in teže poti, ki je pred njimi in z veseljem jim bomo stali ob strani ter jih vzpodbujali.

Naš »kralj« bo kmalu dobil še mlajše brate in prav nič ne bomo hudi, če bo kakšen zrasel višje od našega.

Tako je v petek 10. maja 2013 naš razgledni stolp, po dosedanji praksi  in zagotovilih izvajalcev, praznoval komaj 1/10 svoje življenjske dobe in zaželimo mu res vse najboljše.

Besedilo: Milan Jerman

Fotografije: Miran Klavora, Joža Miklavčič in Milan Jerman

Oglejte si tudi