Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
7°C
0°C
PET.
4°C
-2°C
6734

35. obletnica  športnega društva »Povž« Stara Vrhnika

Decembra mineva 35 let od ustanovitve športnega društva Povž Stara Vrhnika. Društvo je bilo ustanovljeno, ne boste verjeli, na božični večer 25. decembra 1986. Ustanovni člani društva so bili Kenk Janez, Kenk Srečko, Grom Anka,  Grom Janez, Susman Jakob in Velkavrh Stanka, Plahutnik Leon, Potrebuješ Darko, Caserman Franci, Petkovšek Janez, Krvina Andrej, Mesec Miran in Franci Petkovšek.

Za prvega predsednika je bil izvoljen Franci Petkovšek, za podpredsednika  Marjan Grom in za tajnico žal pokojna Stanka Velkavrh. Športno rekreativna dejavnost v Krajevni skupnosti Stara Vrhnika ima že dolgoletno tradicijo. Vse aktivnosti pred ustanovitvijo društva so prej potekale v okviru takratne mladinske organizacije.

Nogometna ekipa  Stare Vrhnika  je v letih 1977-1986 nastopala v Občinski ligi Vrhnika in Notranjski ligi, kjer je v sezoni 1981-82 osvojila drugo mesto za Dragomerjem in pred Usnjarjem. Najdaljšo tradicijo ima tradicionalno gozdni smuk Kuren in smučarski skoki na skakalnici na Perilu. Zaradi milih zim in pomanjkanja snega ni bilo več možno organizirati teh prireditev. V sedemdesetih letih smo pričeli tudi z organizacijo smučarskih tekov in organizirali kar vrsto let Občinska in sindikalna tekmovanja.

Dobro smo sodelovali tudi z takratnim tekaškim klubom Coming, katerih trenerji so bili  Zoran Gram, Roman Rupnik in kasneje kot tekaški klub Vrhnika Marjan Mesec. Skupaj smo organizirali kar nekaj tekaških prireditev v okviru smučarske zveze na Pokljuki in Logatcu in tek z rolkami  na relaciji Stara Vrhnika – Ulovka.

V letu ko je bilo društvo ustanovljeno smo pričeli z aktivnostimi pri izgradnji športnih površin. V  letu  1987 smo s financiranjem Krajevne skupnosti uredili nasip za košarkaško igrišče in ga že v naslednjem letu s pomočjo takratne TTKS asfaltirali. V naslednje letu smo dogradili še balinišče in otroško igrišče. Vsa dela smo opravili s prostovoljnim delom krajanov in članov športnega  društva.

V letu 1991 ravno v času osamosvojitve Slovenije  smo dokončali še prizidek doma KS, kjer so sedaj klubski prostor in kurilnica. V letu 2005 smo pričeli z ureditvijo travnatega nogometnega igrišča ob tankovski cesti velikosti 25 x 50 m. Zemljišče nam je odstopilo Ministrstvo za obrambo in družini Grom.

Seveda smo bili v tem času aktivni tudi pri organizaciji raznoraznih športnih prireditev. Največkrat smo organizirali tradicionalni tek Ulovka, ki smo ga izpeljali do leta 2012, potem pa je organizacijo prevzelo takratno športno društvo Ulovka, ki pa ga je žal organiziralo samo še enkrat in žal je ta dobro obiskani tek šel v pozabo. Nekajkrat (12) smo izpeljali tudi gorski tek na Planino, ki pa smo ga kasneje opustili zaradi premajhne udeležbe in prevelikih stroškov. Večkrat smo na dan Državnosti izpeljali tudi tek na relaciji Stara Vrhnika- Star Maln.

Poleg teh prireditev vsako leto izpeljemo turnir treh generacij v košarki, nogometu in turnir mešanih družinskih parov v balinanju, ki je bil letos že 29. po vrsti. Naši člani se redno udeležujejo športnih prireditev po Sloveniji in tudi v tujini. Balinarska ekipa že nekaj let nastopa v medobčinski balinarski ligi in je dosegla že nekaj lepih uspehov. V letih 2012 in 2013 je ekipa balinarjev nastopila tudi v zimski ligi na igrišču Krima in nepričakovano osvojila drugo mesto v A ligi  in postali pokalni zmagovalci in v finalu premagali domačo ekipo Krima. Za ekipo so nastopili Samo Krompič, Elo Krompič, Sašo Šraj, Vaso Avrić, Sandi Zakrajšek, Janez Petkovšek in Franci Petkovšek.

Društvo je za svoje delo prejelo prejelo kar nekaj priznanj, med njimi priznanje Krajevne skupnosti Stara Vrhnika leta 2005 in v letu 2006 ob 20.obletnici srebrno plaketo Ivana Cankarja, ki ga ob Občinskem prazniku podeljuje Občina Vrhnika. S Stare Vrhnike prihajajo številni sedanji in nekdanji vrhunski športniki, ki so se izkazali na domači in tuji sceni.

Med njimi so športni plezalec Aljoša Grom, ritmičarka Mojca Rode, poročena z vrhunskim telovadcem Mitjo Petkovškom, smučarski tekač Miha Plahutnik, jadralni padalec Primož Suša in  še nekateri in seveda naš smučar Štefan Hadalin.

Prvi predsednik Franci Petkovšek je to funkcijo opravljal od leta 1986 do 2006 ko ga je v letih 2006 do 2011 zamenjal Bojan Mesec. Zdaj pa to funkcijo že 10 let  opravlja Anže Rode. Prvi predsednik Franci

Petkovšek  je še vedno aktiven in od leta 2011 opravlja funkcijo tajnika in blagajnika in bo v decembru dopolnil rosnih 70 let. Vsa ta  leta dobro sodelujemo z vsemi društvi v Krajevni skupnosti, predvsem z Krajevno skupnostjo, ki nam omogoča vse dejavnosti v domu KS.

Ob tej priložnosti  se bi radi zahvalili  vsem, ki ste nam v teh 35 letih stali ob strani in podpirali naše športno društvo.

 

Franci Petkovšek, foto: Joži Krvina

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi