Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Zadnji vojak

Čas hitro teče. 27 let je že odkar je Slovenijo dne 25/10-1991 malo pred polnočjo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske armade, katera je hotela nasilno  preprečiti pravico do osamosvojitve Slovenskega naroda.

Vrhnika je tu, se upam trditi, s svojo aktivnostjo vseh občanov, z  medsebojnim zaupanjem, hrabrostjo in odločenostjo organizirana preko občinskega vodstva,  Slovenske policije, Teritorialne obrambe, MSNZ, Civilne zaščite, Gasilcev, Zdravstva, gospodarstva, podjetništva, ključno pripomogla pri osamosvojitvi, v neposredni vojni za Slovenijo ter v času do odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Še več, upam si trditi, da se je na Vrhniki vojna za osamosvojitev končala z odhodom zadnjega vojaka iz vojašnice I. oklepne tankovske brigade dne 25/10-1991 od 9.45  do 10.00 ure.

Osamosvojitev ni bila pravljica, osamosvojitev je bila resnična realnost, ki se je zgodila z močno voljo, željo, enotnostjo in sodelovanjem vsega naroda. Da pa je JLA Slovenijo zapustila dokaj mirno, pa je Vrhnika odigrala odločilno vlogo.

Predsedstvo Socialistične republike Jugoslavije je namreč 18/7-1991 odločilo, da se JLA v naslednjih treh mesecih iz Slovenije umakne. Kot vemo je bila na Vrhniki nastanjena najmočnejša oklepna brigada v Jugoslaviji, ki je imela v osamosvojitveni vojni tudi najpomembnejšo nalogo zavzeti Brniško letališče, vzpostaviti zračni most z Beogradom in zavarovati prihod Zveznih organov za prevzem oblasti v Sloveniji. To oklepni brigadi ni uspelo, oziroma ni uspelo poveljniku  I. bataljona Danilu Radovanoviču. S kar precejšnjimi materialnimi  izgubami in štirimi mrtvimi vojaki v Trzinu, tudi sam je bil ranjen, se je na vlačilcih dne 4/7-1991 po sprejetem premirju klavrno in s povešeno glavo vrnil v vrhniško kasarno. Da bi se on umaknil po porazu iz Slovenije in to z avtobusi , ni bilo v njegovi domeni.

Varnostni organ ministrstva za obrambo, katerega  je vodil Andrej Lovšin, je preko sistema elektronskega izvidovanja, virov, ki jih je imel na Vrhniki, prestregla ukaz poveljstva 14. korpusa, da se naj I OKBR iz Vrhnike z vso svojo oborožitvijo poskuša prebiti iz vojašnice na Vrhniki. Za tem pa se v bojnem premiku v dveh kolonah prebije na hrvaško ozemlje in se spoji z enotami Kninskega korpusa in sicer Vrhnika, Ribnica, Kočevje, Delnice, Karlovac-Knin in Vrhnika, Ilirska Bistrica, Rijeka –Knin. Obveščevalne informacije s terena so začele potrjevati namero, da bo  I OKBR zapustila Slovenijo z obema tankovskima bataljonoma in sicer: s  petimi kilogrami trotila so zavarovali vlakovno kompozicijo 63 vagonov s tehniko v Logatcu pred morebitno zaplembo s strani TO in milice. Iz Novega mesta je bilo pripeljanih 400 vžigalnikov za dve baterije večcevnih raketometov, zaradi prebegov vseh hrvaških vojakov, je bila opravljena popolnitev iz drugih vojašnic v Sloveniji v glavnem srbske narodnosti. I.OKBR je začela dobivati nacionalni predznak.

Vedno večjo vlogo je igral major Danilo Radovanovič, ki je na Brniku imel na vesti dva Avstrijska novinarja in pripadnika TO Petra Petriča. Obvladoval je poveljnika brigade , podpolkovnika Miodraga  Jovanoviča.

Dne 10/10- 1991 je Andrej Lovšin odločil na predlog Vrhnike, da se majorja Danila Radovanoviča aretira, oziroma ugrabi, kar se je 14/10-1991 pred hotelom Mantova tudi zgodilo. Poveljnik Jovanovič je zaukazal povračilne ukrepe, vendar je Andrej Lovšin zopet na vrhniški predlog poslal ojačitve varnostnih organov z oddelkom specialne brigade Moris, kateri so namere I OKBR z samohodnim odhodom povsem nevtralizirale.

Posebno je potrebno poudariti modro, nemilitantno ravnanje vrhniške » občinske vlade« z županom Francem Kvaternikom na čelu v tesni navezi z načelnikom za LO Tonetom Jesenkom  in neizivalnim strokovnim ravnanjem TO in milice z majorjem Jožetom Molkom in Radivojem Milosavljevičem na čelu.

Prej ali slej bo treba poimensko povedati, kdo je na Vrhniki vse sodeloval v zaključnih nalogah, da se je tako mirno izteklo. Tudi aktivni pripadniki JLA so pri tem sodelovali.

Seveda so bile v pripravljenosti tako enote TO kot milice, če bi prišlo do bojnega  premika I. Oklepne brigade. Tudi obvladali  bi jo, vendar si predstavljate 70 najmodernejših tankov na svetu z avtomatskim bojnim  kompletom 45 granat, z laserskim daljinomerom, kompletno ABH zaščito, dometom 20 km, da ne naštevam. Toliko je še brigada štela ob odhodu.

Ja v teh težkih trenutkih je bila Vrhnika enotna, za kar pa sedaj ne morem trditi. Dajmo prednost svetli slovenski zgodovini..

 

Vid Drašček

Oglejte si tudi