Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli

Tudi vaš otrok je lahko na cesti!

Kolone konec avgusta napovedujejo, da se končuje čas počitnikovanja in dopustniškega lagodja. To se občuti tudi na naših vrhniških cestah, saj pokajo po šivih od preobremenitve. Za to sta krivi tako občina kot država. Prepotrebnih obvoznic, ki bi razbremenile jedro pa očitno še lep čas ne bo. Ob nesrečah na avtocesti je vse še toliko slabše! Mislim, da bi bili protesti veliko bolj potrebni za urejanje prometne infrastrukture, kot pa za nedavno ekološko nesrečo!

V samo zgodbo prometne varnosti se vključujemo tudi člani ZŠAM Vrhnika. V sodelovanju s PP Vrhnika, občinskim redarstvom in prostovoljci smo poskrbeli, da so otroci varno zakorakali v šole in vrtce. S ponosom smo sprejeli izziv in pospremili v največjo osnovno šolo v Sloveniji, šolo Ivana Cankarja Vrhnika, kar 1161 otrok, v osnovno šolo Antona Martina Slomška pa 500 otrok, v vse vrhniške vrtce je vstopilo 1000 nadebudnežev. Varovali smo tudi učence podružnične šole Log Dragomer,  v Bevkah.  Letošnje varovanje je zaznamovalo predvsem deževje, ki še poslabšuje vozne razmere na cesti. Nestrpnosti voznikov, vožnje v rdečo luč, pa mladih kolesarjev in motoristov brez čelad in nestrpnih staršev,  ki ob vljudnem opozorilu postrežejo s kopico opazk in nesramnosti,  je bilo kar nekaj. Ali je potrebna res represija policije in redarstva?  Prometna vzgoja se prične na domačem dvorišču ob pomoči staršev in skrbnikov otrok.  Letos smo obiskali vse  otroke na šolskih avtobusnih linijah in bomo akcijo ponovili skozi šolsko leto. O pomembnosti privezovanja, pravilne namestitve šolske torbe, obnašanja na avtobusu ter vstopanja in izstopanja  iz avtobusa smo člani podajali med vožnjo na vseh relacijah. Žal ne smemo kriviti le voznika, ki ima polne roke dela že s samo vožnjo, če otroci ne upoštevajo pravil. K temu redu lahko pripomoremo vsi vključno s starši, učitelji, policijo in našimi člani ZŠAM Vrhnika. Pristojne organe pozivam, da uredijo in označijo avtobusna postajališča, kjer poteka šolski promet. Žal v večini primerov le teh ni! Pozivam tudi, dolgoprstneža, da vrne triopan oznako »Otroci na cesti«! Žal se tudi to dogaja. Letošnje varovanje, ki je potekalo sedem delovnih dni, od 1. 9. 2017 do 11. 9. 2017, v dopoldanskih in popoldanskih urah smo podaljšali na ključnih točkah do 15. 9. 2017. V varovanje je bilo vključenih 17 prostovoljcev.  To je naš aktivni prispevek k večji varnosti v prometu v Občini Vrhnika in nanj smo lahko ponosni.

V prihodnjih dneh in  mesecih bomo člani ZŠAM Vrhnika, ob sodelovanju s PP Vrhnika, izvajali preventivne akcije nadzora privezanosti otrok v vozilu in uporabi avto sedežev za otroke. Obiskali bomo okolice vrtcev v občini Vrhnika in preverili kako poskrbite za svoje nadebudneže.  9. in 10. oktobra bomo  v sodelovanju z SPVC, policijo, ZD Vrhnika in ostalimi sodelujočimi izvedli akcijo »Dan brez avtomobila«, ki bo potekala na igrišču Osnovne šole Antona Martina Slomška in v Športnem parku na Vrhniki. Zanimivo bo. Vabljeni!

Sodelovanje s Policijsko postajo Vrhnika, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Vrhnika in prostovoljci, ki so priskočili v pomoč projektu »varovanje« je bilo dobro za kar se jim zahvaljujem in računam na njihovo pomoč tudi v prihodnje. Zahvala tudi Občini Vrhnika, SPVC Vrhnika, Osnovni šoli Ivana Cankarja, Osnovni šoli Antona Martina Slomška in Gostilni pri Kranjcu za podporo ob izvedbi naloge.

Svoj trud in čas smo v naši akciji s  sloganom »Aktivni za varnost v prometu« v prvih septembrskih dnevih vložili:

 

Marija Zemljič,Ignac Zemljič, Karol Jurjevčič,Slavko Jereb,Janez Šuštaršič, Nace Jerina, Anita Čretnik, Milan Jeršin, Jože Mesec, Anton Berglez, Dušan Rodošek, Tone Tomšič, Jure Jakopič, Ahmed Ždralić, Jože  Keršmanc, Milan Nartnik, Irinka Štefančič in Franjo Čretnik.

Iskrena hvala za vaš trud.

 

Vsem voznikom želimo strpno vožnjo in ne pozabite na  pravočasni odhod na pot.

Franjo Čretnik, predsednik ZŠAM Vrhnika

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!