Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
6°C
-3°C
ČE.
2°C
-1°C
16412

Tako se dela!

Prvo nedeljo v oktobru smo prejeli obvestilo, da je ena od gozdnih cest za Ljubljanskim vrhom neprevozna in sicer zato, ker je nekdo na to cesto stresel cel »šlepar« gradbenih odpadkov.

Ob ogledu smo ugotovili, da je nekdo pripeljal tovornjak po gozdni cesti, dvignil keson, stresel odpadke in odpeljal dalje. Tako je na gozdni cesti nastal čep dolg 10 m, širok toliko kot je široka gozdna cesta in visok do 1,5m, vsega skupaj je bilo na cesto odloženo približno 20 m3 gradbenih odpadkov. Med njimi je bilo veliko plastičnih hidroizolacijskih materialov, podometnih in nadometnih cevi za elektriko, betonskih preklad, ometa, deli vodovodnih napeljav, embalaž od barvil, lepil, cementa itd, pač vse kar nastane v procesu prenove objektov. Ob podrobnejšem pregledu odpadkov smo našli tudi požarni red, ki je visel v trgovinskem lokalu na kraju nastanka odpadkov to je v Hrovači 14a, Ribnica. Razbrali smo tudi ime firme, ime direktorja z telefonsko številko vred.
Naslednji dan smo o odpadkih obvestili inšpekcijske službe z prošnjo za hitro ukrepanje, saj cesta, ki je bila zatpana z odpadki omogoča dostop do več kot 500 ha gozdov. Nato so se začele težave, kdo lahko komu odredi, da se odpadki odstranijo in kdo bo vse to plačal. Sredi dneva je kazalo, da bo moral odstranitev odpadkov opraviti lastnik zemljišča preko katerega vodi gozdna cesta.
Ker smo sumili, da se med odpadki nahajajo tudi nekateri odpadki (lepila, barvila), ki sodijo v skupino nevarnih odpadkov, smo ob 12. uri o tem obvestili še policijsko postajo Vrhnika. Ob 13. uri so nas kriminalisti že klicali s terena in nas spraševali, kje se nahaja obremenjujoči dokaz - požarni red. Ob 13:30. uri so nam v naši pisarni ta dokaz uradno zasegi. Ob 14:45 pa smo že prejeli njihovo informacijo, da so odkrili storilca, ter da bo ta še tistega dne odstranil odpadke. Po pravici povedano, jim tega zadnjega nismo verjeli, saj se odpadki hitro odložijo in zelo težko odstranijo. Ob kontrolnem pregledu ob 18:30 uri smo na gozdni cesti našli samo še dva kamiona in dve osebi, ki sta pometali cesto. Odpadki so bilo odstranjeni, cesta je bila prevozna.
Dodaten komentar ni potreben. Policiji gredo vse čestitke. V dobrih dveh urah so našli storilca in zagotovili, da so bili odpadki nemudoma odstranjeni iz gozda. O kaznih, ki bodo doletela storilca pa bomo poročali kdaj drugič.

Janko Vidmar, Zavod za gozdove Slovenije

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!