Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Še vedno ga zanima dogajanje v lokalnem in širšem okolju

Vrhnika, 25. februar – Pred natančno 103 leti je luč sveta ugledal Dolfe Malavašič z Vrhnike, ki še vedno rad prebira Naš časopis, ne uidejo pa mu tudi novice iz državnega zbora. O slednjem mu ob nedavni menjavi vlade ni ušla »Bratovškova v škornjih«, kakor se je sam izrazil, in dejal da bo že obrzdala politične žrebce.
V dneh ob častitljivem osebnem jubileju so se pri njem mudili številni svojci, med drugim tudi predstavniki Društva upokojencev Vrhnika in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Vrhnika, voščili pa mu je tudi LD Vrhnika. Čvrst in čil pri teh letih še vedno prebira Naš časopis, le malce težje, kot nekoč, saj mora v eni, tresoči roki držati izvod časopisa, v drugi roki pa lupo – povečevalno steklo. A kot pravi prebere vse novice, ki ga zanimajo. Tako je v zadnji številki časopisa natančno prebral članek o poklonu padlim talcem v Ligojni, saj je še nekaj let nazaj osebno skrbel za omenjeni spomenik.

Budno spremlja današnje dogajanje, tako preko časopisja, kakor tudi preko TV ekrana in kljub temu, da mu vid in sluh že nekaj časa nagajata, mu ni ušla »Bratovškova v škornjih«, kakor se je sam izrazil, in da bo ko taka že obrzdala politične žrebce. Za častitljivo starost mu razum deluje bolje kot marsikateremu, ki v teh socialno in gospodarsko težkih časih iščejo »uteho« v stresu in depresiji, besedi, ki sta našemu slavljencu tuji.Le noge, pravi, ga več ne držijo, kot bi morale in tudi za to je našel razlog – dolga zima s snegom in ledom, da ni mogel opravljati svojih dnevnih pohodov, a te dni že meri po dolgem in počez Sivkino ulico, pa še čez cesto k prijateljema Jelki in Janezu skoči na klepet in kavico.V življenju mu ni bilo z rožicami postlano, predolgo bi naštevali, kaj vse je vestno in uspešno opravljal. Tako letos mineva kar 85 let, ko je vstopil v zeleno bratovščino. Številne lovske trofeje krasijo preddverje, ter 72 let, ko se je med prvimi pridružil narodnoosvobodilnemu boju slovenskega naroda, leta, ko se je uril v različnih poklicih, a kljub temu našel čas tudi za družbeno dejavnost.Da pa njegovo življenje ne bi šlo tako hitro v pozabo, si je pri teh letih »privoščil« izbor pomembnih fotografij iz svoje ogromne zbirke, ki segajo še celo v leta pred njegovim rojstvom. Izbrane fotografije je želel imeti v ličnem albumu in vpregel je svoje domače, predvsem vnukinjo in vnuka, ki sta morala k vsaki fotografiji lično zapisati tekst, ki jima ga je narekoval njun dedek.Tako je nastal album z naslovom, ki ga je izbral Dolfe: »Zbirka fotografskih posnetkov, dogodkov in dejavnosti v 100 – letnem življenju Dolfeta Malavašiča«. Lep pomnik njegove življenjske poti.In kaj zaželeti slavljencu? Da bi se mu uresničile želje, da obišče Planino s stolpom, ki mu je segel v srce, da se povzpne do TV-17, kurirske postaje, kjer je velikokrat prenočeval, da na svojih sprehodih sreča svoje prijatelje in z njimi pokramlja, da ….Dragi naš sokrajan Dolfe, naj se ti uresničijo vse tvoje želje.

 

Milan Jerman in Gašper Tominc

Foto: osebni arhiv DM

Oglejte si tudi