Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Prejeli smo: kaznovanje agresorja

Doslej ni bilo nobenega opravičila, obžalovanja za storjeno zlo, ki ga je Italija s svojo agresijo v drugi svetovni vojni povzročila Sloveniji, je ob državnem prazniku ob dnevu vrnitve  Primorske k matični domovini v slavnostnem govoru potožil prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. Vojaški posredovanji Sovjetske zveze proti Madžarski leta 1956 in Češkoslovaški leta 1968 sta bili napaki, je povedal ruski predsednik Vladimir Putin na gospodarskem forumu v Vladivostoku 12. septembra. Invaziji na Madžarsko in Češkoslovaško sta se zgodili pred več kot petimi desetletji. Kdaj in kje bo nekoč čez pol stoletja ruski predsednik povedal, da je bila agresija na Ukrajino velika napaka?

Tudi Turki bi se Slovencem lahko opravičili za vpade in ugrabitve otrok nekoč na Slovenskem. No tu je svojo vlogo odigral Fran Levstik, ki je v povesti ustvaril Martina Krpana, ga oborožil s kijem in mesarico, ki je ročno, kakor bi otroka v zibel deval, Brdavsu sodil. Prav sedaj poteka enotedensko srečanje svetovnih voditeljev skupščine združenih narodov v New Yorku .Kot drugi govornik je predsednik ZDA Joe Biden na glas povedal: če ne bomo proti agresorju (Rusiji) nastopili danes, se bodo novi agresorji pojavili jutri. Povedana je zgodovinska resnica, vendar več kot 30 let prepozno ...

27. 6. 1991 ob 02.40 uri je začel svoj agresorski marš 1. tankovski bataljon, I. tankovske brigade z Vrhnike. Cankarjevo mesto je bilo šokirano,vedeli smo, da bo prišlo do tega, nismo pa hoteli verjeti. Bataljon je vodil najboljši, preverjeni major Danilo Radovanovič. Bataljon je bil sestavljen iz dveh tankovskih čet in motorizirane čete – kar je izjemna ognjena moč. Moštvo bataljona se je že od januarja 1991 posebej urilo, bili so posebej izbrani za nalogo zavzetje letališča Brnik, ki ga je bilo treba zavzeti za vsako ceno. Na Vrhniki se je začela vojna neizmernih razsežnosti. Tankovska brigada na Vrhniki je bila ena največjih in najmočnejših na področju bivše Jugoslavije. Radovanovičev bataljon je na svoji poti do letališča Brnik in na letališču samem povzročil veliko smrtnih žrtev in materialno škodo na civilnih objektih, civilnih vozilih. Bataljon na Brniku ni bil uspešen, ni zavzel Brnika, da bi se vzpostavil zračni most z Beogradom, da bi prišla zvezna oblast v Slovenijo, in bi nasilno prevzela vodenje Slovenije. 4. 7. 1991 se je poklapano na tankovskih transporterjih vrnil v brigado na Vrhniko.

15. 10. 1991 je bil v največji tajnosti z odobritvijo Andreja Lovšina, vodje VOMA, aretiran Danilo Radovanovič. Aretirala ga je narodna zaščita Vrhnike, katere naloga je bila, da skrbi za varnost občinskega vodstva. Ni bil aretiran zaradi smrti avstrijskih novinarjev na Brniku, ker za to na Vrhniki nismo vedeli, bil je aretiran zato, ker je na svojem agresorskem maršu pregazil, pomendral vse pred seboj. Major se je vehementno sprehajal v civilu na Vrhniki in to sredi popoldneva pred hotelom Mantova. Poleg tega pa je grozil, da Slovenije ne bo zapustil z avtobusom, ampak s svojim bataljonom, in če bo potreba, uporabil vso ognjeno moč, ki jo ima v brigadi.

Slovenija bo v obdobju 2024/25 ena od nestalnih članic Varnostnega sveta OZN. Na kranjskem sodišču se zopet sodi Danilu Radovanoviču. Se bo predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica njenih obrambnih sil, Nataša Pirc Musar, lahko naslednje leto v Varnostnem svetu pohvalila, da je Slovenija kaznovala agresorja?

 

Vid Drašček, Vrhnika

 

 

Oglejte si tudi