Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Kam s taščo?

Z gornjim naslovom sem januarja leta 2017 v medijih problematiziral pokanje po šivih doma upokojencev na Vrhniki. Zaradi naraščajoče demence, nevlaganja v 40 let stare domove, je bila vedno bolj prisotna prostorska in kadrovska stiska.

Kot predsednik DeSUS na Vrhniki sem s pomočjo vrhniškega poslanca Primoža Hainza problem pripeljal na raven desusove poslanske  skupine. Na sestanek sta bili povabljeni tudi  predsednici  socialno-terapevtskih zainteresiranih  društev Trepetlika in Spominčica. Na sestanku naj bi bil določen koordinator projekta za  izgraditev dementnega centra na Vrhniki v vojašnici bivše tankovske brigade. Zgodilo se do danes ni nič, čeprav sem o težavah obvestil tudi takratnega predsednika vlade.

Zaradi  dveh zaporednih odstopov levih predsednikov vlad, sem februarja letos  po odstopu Marjana Šarca pismeno podprl predlog, da gre DeSUS v vlado Janeza Janše, kar se je tudi zgodilo. Kot rojen levičar sem jih kar nekaj slišal na ta račun, da se pajdašim z SDS in podobno. Vendar nekateri nekaj ne razumejo, da politika ni samo v Ljubljani in republiškem nivoju, za mene je bistveno, da se razumemo na lokalnem področju in tu se razumemo in konstruktivno tudi sodelujemo nasploh pa sedaj, ko imamo novega župana.

Letos je prišel koronavirus, največ žrtev je bilo prav domovih za ostarele, starostnike, upokojence. Vlada je z zajezitvijo bolezni po moji oceni odlično opravila delo v posebnih pogojih in si zasluži z vsemi deležniki posebno priznanje. Bile so kot pravijo tudi napake, celo vojni dobičkarji naj bi se pojavili.  Naj raziščejo pristojne institucije.

Ko je šel DeSUS v Janezovo vlada je pogojeval, da se ne bomo dotikali ideoloških tem. No Janez kot Janez, ki ne more iz svoje kože, se tega naj ne bi držal .V naši stranki je zavrelo, sklical se je vrh in postavile so se zahteve po takojšnji  izpolnitvi  koalicijske pogodbe, če ne bomo razmislili o odhodu iz koalicije.

Osebno sem zamrznil kritičen odnos, ki sem ga od leta 1992 imel do Janeza Janše. Zamislimo se malo nad tem, da človeka že več kot 30 let zapiramo. Pa kje to vidiš.

Janez je vskočil, ko je Marjan izskočil. Sedaj ima vso priložnost, da poskrbi za Taščo, da se sanirajo domovi upokojencev, se izgradijo negovalne bolnišnice in dementni centri.

Uničimo virus, ki je hujši od koronavirusa,  je dejal ob 30 letnici  prvi predsednik vlade samostojne Slovenije Lojze Peterle, to je virus, ki nas razdvaja.

 

 

Vid Drašček 

Vrhnika

Oglejte si tudi