Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Pozdrav domovini na Sodnijskem trgu

Vrhnika, 26. december – Slavnostni govornik na letošnjem praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti je bil župan Stojan Jakin, pohoda pa se je zaradi deževnega vremena udeležilo le nekaj deset pohodnikov.
Prireditev je za razliko od preteklih let potekala na Sodnijskem trgu, kajti letos ni bilo blagoslova konj, posledično tudi ni bilo potrebe po velikem prizoriščnem prostoru. Zadnja leta je bilo namreč vedno manj konj, dogodek pa je bil povezan tudi z veliki stroški, zato so se v Zavodu Ivana Cankarja odločili, da ga ukinejo.
Slavnostni govornik je bil župan Stojan Jakin, ki je v svojem govoru ponovno opozoril na lakomnost in skorumpiranost nekaterih odgovornih v naši državi, ki sta nas pahnila v stanje v kakršnem smo. Toda po njegovem se zadnje čase le kaže žarek upanja, saj zadnji sodni procesi dokazujejo, da naj ne bi bilo več nedotakljivih. Izrazil je upanje, da se bo »razčistilo« tudi za primer IUV, kjer po njegovem roka pravice verjetno ne bo dosegla vseh, in pa za zdravstveni dom, ki pa je v procesu mediacije med vpletenima stranema. Jakin je spomnil še na lokalne pridobitve v tekočem letu: na ureditev ceste med Kurnom in Ulovko, oživitev tržnice, prenova bodočega kulturnega centra, začetek projekta čistilne naprave in kanalizacije. Pri slednjem je še dejal, da je vesel, da je posel dobila domača komunala, kar naj bi bilo zagotovilo za dobro izvedeno delo in popolno zasedenost izvajalca.

Predstavniki pohodnikov, ki so se podali od Vrzdenca do Vrhnike (po poti Cankarjeve matere), so v sklepnem delu programa iz prizorišča prireditve odnesli na grob Neže Pivk ikebano, sicer pa je dogodek tako začel kot zaključil slavnostni zbor vrhniških praporjev. Za glasebno kuliso na polurni prireditvi sta skrbela vrhniški pihalni orkester in Aynee, po koncu prireditve, ki jo je vodila Mirjam Suhadolnik, pa je lokalno društvo kmečkih in podeželskih žena poskrbelo še za sladko razvajanje navzočih. 

Gašper Tominc, foto: Blaž Uršič 

Oglejte si tudi