Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
3°C
-1°C

Nekatera pojasnila k proračunu za leto 2017

Pričujoči članek je kot odgovor na pisanje Liste za razvoj vrhniškega podeželja "Župan načrtuje dvomilijonsko investicijo, pa ne zakaj", ki je bil objavljan tukaj.

Ureditev kolesarske in šolske poti v središču Vrhnike skupaj s pešpotjo, od Kulturnega centra Vrhnika - KCV do Voljčeve 27, oziroma do prvega odcepa za Raskovec, predstavlja odpravo že dalj časa trajajočih težav v zvezi z varnostjo v cestnem prometu v tem delu Vrhnike.
Gre za ureditev regionalne ceste Vrhnika – Logatec, ki mora biti projektirana v skladu s predpisi, ki veljajo za take ceste. Na sicer kratkem odseku se bodo urejala štiri križišča, dostopanje do pokopališča in Močilnika, zavijalni pasovi, oporni zidovi, semaforiziranje križišča pri Volčevi 27 in drugi ukrepi za umirjanje prometa in izboljšanje varnosti. Projekt PZI je bil že recenziran, Direkcija RS za infrastrukturo je tudi že izdala soglasje na projekt.

Cilj te ureditve je povezati dva dela Vrhnike med seboj tako, da se bo izboljšala varnost za najšibkejše udeležence v prometu, to je kolesarje, pešce, invalide in šoloobvezne otroke. Šolska pot iz Raskovca do OŠ Ivan Cankar na Lošci bo, po izvedeni ureditvi, lahko potekala po desni strani Tržaške ceste, gledano v smeri centra Vrhnike. Prečkanje regionalne ceste ne bo več potrebno. Za otroke in odrasle, ki bodo želeli po opravkih preko Tržaške ceste, pri Voljčevi 27, bo po izvedbi projekta postavljen semafor z ukrepi za umirjanje prometa.

Za tiste, ki bodo imeli pouk v šolskih prostorih Kulturnega centra Vrhnika, ali želeli obiskati knjižnico oz. razstavišče Moja Ljubljanica iz smeri Raskovca je predviden nov prehod za pešce čez Tržaško cesto, na novo izvedenem dostopu do KCV, z novim križiščem, lociranim na mejo med KCV in nekdanjo restavracijo Blagajana.

Nova ureditev kolesarske in pešpoti bo imela urejeno dostopanje do pokopališča in do ceste proti Močilniku, s čimer bo omogočeno varno izvajanje programov razstavišča Moja Ljubljanica v kombinaciji z ogledi Močilnika.

Veliko prahu po nepotrebnem dviga projekt »Ureditev izvirov Ljubljanice«. Le zakaj. Ali so res med nami še nekateri, ki mislijo, da je potrebno naravno vrednoto prepustiti ljudem, ki jim za to ni mar? Reševali bi gostinski del, na naravno dediščino pa pozabili?

Človek se vpraša, koliko nekateri svetniki sploh pogledajo gradivo in koliko se v resnici sprenevedajo, ko pišejo kar pišejo. Zahtevajo pojasnila za projekte, ki so bili že večkrat predstavljeni in za zneske, ki so v gradivih in jih je potrebno samo poiskati in prebrati.

Če Občina Vrhnika načrtuje projekt v dveh proračunskih letih, je zato potrebno gledati tako posebni del proračuna (tu so postavke z vrednostmi, ki naj bi se realizirale v letu, za katerega se sprejema proračun), kot tudi NRP (kjer se vidi načrtovano vrednost za projekt v celoti – v naslednjih letih). Na primer projekt »Ureditve kolesarske in šolske poti« je bil vključen v proračun že za leto 2016 in ga je sedanji Občinski svet potrjeval že lanskega decembra (2015). Za projekt pričakujemo pridobitev sredstev iz EU. Ker ni bilo ustreznega razpisa, projekt ni šel v izvedbo v letih 2016 in 2017. Bil je prenesen v leto 2017 in 2018 v enaki vrednosti, skupno v višini 936.341,00 EUR. Vsa pojasnila za to investicijo, ki so jih zahtevali, so svetniki prejeli že v letu 2015. Enako velja za projekt »Ureditve izvirov reke Ljubljanice«.

Kar je v Močilniku najvrednejšega, je skozi tisočletja ustvarila narava sama. Na nas pa je, da to najvrednejše poskušamo očuvati za naslednje rodove. Med ta prizadevanja gotovo sodi tudi potreba po celoviti ureditvi območja Močilnika in Retovja z ureditvijo tematskih poti, predstavitvenega centra naravne dediščine Vrhnike z okolico in širše,  za potrebe ozaveščanja in informiranja najširše javnosti ter ureditvijo dostopanja s kolesom in peš od KCV do Močilnika.

Oba obravnavana projekta sta med seboj povezana in se dopolnjujeta. Še več. Ob načrtovanju investicij v letu 2015 za vključitev projektov v Regionalni razvojni program, smo jih medsebojno povezali v projekt »Ureditev izvirov Ljubljanice«. Izmed več kot 500 projektov, ki so jih predlagale občine iz Osrednje slovenske regije, je bil omenjeni projekt uvrščen na seznam najpomembnejših projektov regije, za katere so v obrazložitvi napisali, da bi z njihovo uresničitvijo omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojnih potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire in uresničevali regijske razvojne specializacije. Projekt predstavlja del dolgoročnega načrta revitalizacije naravne in kulturne dediščine Vrhnike ter širšega območja, ki se bo izvajal šele po pridobitvi ustreznega sofinanciranja. Že sedaj je bil vključen v Načrt razvojnih programov Občine Vrhnika - NRP zaradi boljših možnosti za pridobitev sredstev EU in države.

V nasprotju s trditvami člana Občinskega sveta lahko povemo, da je bila tudi na letošnji seji na kratko predstavljena vsebina projekta, kar je razvidno tudi iz videoposnetka seje. Priprava celotne dokumentacije pa v tej fazi niti še ni smiselna, saj jo bo v vsakem primeru potrebno prilagoditi razpisom, njihovim pogojem in kriterijem ter pri tem upoštevati tudi rezultate delovanja obstoječega razstavišča v Kulturnem centru Vrhnika.

 

Janko Skodlar, podžupan

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij