Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Župan načrtuje dvomilijonsko investicijo, pa ne ve zakaj

V novembrski številki Našega časopisa smo lahko prebrali, sicer ne preveč posrečen, vsekakor pa všečen odziv župana, povezan z odhodom devetih občinskih svetnic in svetnikov z novembrske seje Občinskega sveta, v katerem je izkazal zaskrbljenost predvsem zaradi stroškov, ki jih za občinski proračun predstavljajo sejnine članov Občinskega sveta in njegovih delovnih teles ter pozval občinske svetnice in svetnike k tvornemu in odgovornemu ravnanju v dobrobit Vrhničanov.

To, da je župan skrben in zaskrbljen zaradi stroškov, ki bremenijo občinski proračun, je seveda prav, vendar je to, kar je storil s to svojo izjavo, čista demagogija – prikazati občinske svetnike in svetnice zgolj kot breme občinskega proračuna.

Ko pa je že govora o stroških občinskega proračuna ter o tvornem in odgovornem ravnanju bi bili veliko bolj veseli, če bi župan na primer znal na novembrski seji Občinskega sveta pri obravnavi osnutka Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2017 pojasniti, zakaj načrtuje in kaj pravzaprav naj bi predstavljala investicija »Ureditev izvirov Ljubljanice« v predvideni vrednosti 1.990.000 EUR, pa ne on, ne podžupan, ne direktorica občinske uprave, kot tudi nihče drug iz občinske uprave, ni znal odgovoriti na to, po naši oceni ne preveč zahtevno vprašanje.

Prav tako nihče od prej navedenih ni znal odgovoriti, ali obstaja izdelana študija, iz katere izhaja potreba po tem, da morajo biti, bodo ali naj bi bili na Vrhniki trije muzeji, ko pa še za obstoječega, to je Doživljajsko razstavišče Ljubljanice, v katerega je bilo po znanih podatkih vloženih 1.386.000 EUR, do sedaj pretežno iz občinskega proračuna, ni povsem jasno, kakšna bo njegova dejanska usoda. Govorimo namreč o nameri občinske uprave, ki tudi na Kotnikovih bajerjih načrtuje podobno investicijo drugih razsežnosti, to je »Ureditev predstavitvenega centra kulturne dediščine – arheologije«, pri katerem naj bi šlo po skopih pojasnilih za prenesene in v enega od bajerjev potopljene arheološke najdbe iz tako imenovanega mokrega lesa. Na kakšen način si bodo morebitni obiskovalci takega centra, če je seveda temu namenjen, te, v enega od bajerjev  potopljene najdbe lahko ogledali, oziroma komu ali čemu bo ta center služil, predvsem pa koliko nas bo stal, ni jasno. 

Veseli bi bili na primer tudi pojasnila, zakaj  je načrtovana investicija »Ureditev kolesarske in šolske poti«, ki naj bi potekala po vrhniškem klancu od Kulturnega centra do križišča Tržaške ceste z Voljčevo in naj bi povezovala Kulturni center z naravno dediščino Močilnika in Retovja za pešce in kolesarje, ki naj bi bila po besedah podžupana zgolj prenesena iz leta 2016 v proračunsko leto 2017, iz prvotnih 620.420 EUR, če noč in brez kakršnega koli pojasnila narasla na neverjetnih 936.341 EUR, kar za približno 460 metrov dolg odsek pomeni okvirno 2.035 EUR za en tekoči meter pločnika in kolesarske steze.

In še bi lahko naštevali. Več milijonske investicije, za katere nihče od odgovornih iz občinske uprave nima ustreznega ali vsaj prepričljivega odgovora in pojasnila, očitno niso problem. Problem so občinske svetnice in svetniki, ali vsaj tisti med njimi, ki so zadnjo sejo predvsem zaradi arogance in poniževalnega odnosa župana in direktorice občinske uprave, predvsem pa podžupana, protestno zapustili,  in jih, vsaj po navedbah župana, k temu sili zgolj slo po  sejninah, ne pa zavzemanje za zakonitost, pravičnost in poštenje.

Na koncu je bil osnutek odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2017 kljub temu, da odgovorov na vsa prej navedena vprašanja ni bilo, z glasovi občinskih svetnic in svetnikov, ki o proračunu sploh niso razpravljali in jih očitno ni motilo, da ne vedo, kaj sprejemajo, z zadostno večino sprejet.

In naj za zaključek ponovno citiramo znamenitega Alberta Einsteina: »Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in ničesar ne storijo«. 

Več o tem si lahko preberete na spletni strani LRVP:

http://lista-za-razvoj-vrhniskega-podezelja.org

 

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

ODGOVOR OBČINE OZIROMA ŽUPANA SI LAHKO PREBERETE NA TEJ POVEZAVI.

Oglejte si tudi