Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
SOB.
4°C
4°C
Oceni objavo

Mora biti pogreb res tabu tema?

Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših (neprijetnih) vprašanj v zvezi s pogrebom. Pogovarjali smo se z gospo Marjeto Herksel. 

Gospa Herksel, koliko stane pogreb?

Stroški pogreba so odvisni od več dejavnikov:


Kje je pokojni umrl (v bolnišnici, doma, 300 km od kraja pokopa ali celo v tujini)?
Žarni ali klasični pokop s krsto? Morda raztros?
Boste najeli vežico?
Bi želi pevko, trobento?
Kakšno cvetje uredimo?
Kaj pa ozvočenje, objava osmrtnice in zahvale?


Kdo plača pogreb ?
Običajno se dediči dogovorijo, kdo bo plačal pogrebne stroške. Ne glede na to, kdo bo plačnik, sodišče ta znesek upošteva pri delitvi dediščine. In sicer tako, da se najprej izplača plačniku iz dedne osnove stroške pogreba. Ostali del dediščine se šele po tem razdeli med dediče. Torej stroški pogreba gredo v vsakem primeru iz pokojnikovega računa.
Dedičem pripada tudi sorazmerni del pokojnine za mesec, v katerem je prejemnik pokojnine umrl.


Kaj obleči za pogreb?
Pogrebe spremljam že 40 let. Ljudje smo še vedno večinoma navajeni, da se vsaj najbližji oblečejo v črna oblačila. Otroci in odrasli, ki pokojniku niso bili tako blizu so navadno oblečeni v svetlejše tone oblačil. Kljub temu se v zadnjih letih da opazit, da so žalujoči vedno manj obremenjeni s tem, kaj obleči. Vedno večkrat opažamo, da ljudje ob slovesu od pokojnika lepo in spoštljivo uredijo, a ne več nujno v črna oblačila. Ali kot je nekdo nekje zapisal: žalost nosiš v srcu in ne v obleki. Ne glede na barvo oblačil je prav, da smo spoštljivo urejeni.


Kako vem, da me bodo pokopali kot si želim?
Seveda tega ne morete nikoli zagotovo vedeti. Je pa v človeški naravi, da se zadnja želja upošteva, če le ni resnično neverjetna in nemogoča. V kolikor se doma brez težav pogovarjate o tej temi, jo večkrat ponovite tistim za katere veste, da bodo poskrbeli za vaš pogreb in svoje želje po možnosti tudi zapišite:

  • Kakšno obliko pogreba bi hoteli (klasični, žarni, raztros),
  • kje bi želeli biti pokopani (prevsem če imate več grobov ali bi želeli novega v drugem kraju) ,
  • verski ali civilni pogreb,
  • pogreb s poslovilnim govorom (bi ga želeli morda celo sami napisati?) in pesmimi po vaših željah in
  • ali bi želeli, da žalujoči namesto cvetja podarijo denar za kakšen vam posebej pomemben namen (društvo, šola, gasilci….).


Gašper Tominc

Oglejte si tudi