Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ali veste, katero pogrebno podjetje lahko opravlja pogrebe na vašem pokopališču?

Že dolgo spremljam dogajanje in se pogovarjam z domačini različnih občin. Večina jih verjame, da na njihovem pokopališču lahko opravlja pogrebe le določeno pogrebno podjetje. Je to res? Kako je prišlo do takšnega prepričanja in zakaj prihaja do napačnega razumevanja? Za boljše razumevanje, je potrebno najprej opredeliti in razložiti dve ključni stvari: 

Kdo upravlja pokopališče... 

Občina ali krajevne skupnosti lahko same upravljajo svoja pokopališča ali za upravljanje izberejo drugo podjetje. Upravljavec skrbi na primer: za čistočo prostora, vodi evidenco in v primerih, če je tako določeno v pogodbi, lahko opravijo tudi izkop grobnega mesta. Upravljavec je lahko registrirano tudi za druge dejavnosti, na primer za opravljanje pogrebne dejavnosti. Ni pa to pogoj


… in kdo opravi pogreb?

Katerakoli od svojcev izbrana pogrebna služba. Pogreb lahko tako od svojcev izbrano pogrebno podjetje opravi na kateremkoli pokopališču. Svojci lahko pogreb opravijo z lokalnim pogrebnim podjetjem tudi v drugi občini.

Ne glede na to ali gre za centralna pokopališča v Borovnici, na Vrhniki, na Brezovici, Log-Dragomer ali pa za katerokoli lokalno pokopališče v posameznih krajevnih skupnostih velja, da lahko opravi pogreb katerakoli izbrana pogrebna služba.

Razlika med pogrebno in pokopališko dejavnostjo

Upravljavec pokopališča opravlja pokopališko dejavnost – in upravlja POKOPALIŠČE. Za upravljanje pokopališča ni potrebno imeti registrirane pogrebne dejavnosti. Pogrebno podjetje, ki opravi prevoz pokojnika, organizira pogreb in opravi ostale dejavnosti vezane na POKOJNIKA in POGREB, pa opravlja POGREBNO dejavnost. Pogrebno podjetje ne potrebuje biti upravljavec pokopališča, da lahko na željo svojcev opravi pogreb na določenem pokopališču. Gre torej za ločeni dejavnosti, ki se dopolnjujeta. Običajno povežemo pogreb s pokopališčem. In to je vse in dovolj, da pride do zamenjave teh dveh dejavnosti. 

Koga v resnici poklicati, ko se zgodi smrt in kdo bo opravil pogreb?

Katerokoli pogrebna služba, ki jo želimo. Za koga se bomo odločili, da opravi delikatno, odgovorno in spoštljivo slovo, je popolnoma prosta izbira domačih. Razumljivo je, da svojci izberejo pogrebnika za katerega menijo, da bo družini najbolj v pomoč ali mu zaupajo ali menijo, da jim morda lahko ponudi kaj več ali pa jim cenovno najbolj ustreza. Lahko pa ga izberejo popolnoma po občutku.

Prosta izbira pa je žal v našem okolišu velikokrat ovirana, saj so svojci nenamenoma ali namenoma zavedeni. Zakaj ena od občin dela enako: namenoma zavaja svojce in preferira le eno pogrebno podjetje. Obstajajo morda posebni notranji dogovori? Ali so svojci zadovoljni s takšnim ravnanjem naših javnih služb?


Na kratko torej velja...

Vsak lahko izbere katerokoli pogrebno službo, ki si jo želi, ne glede na to, v kaj ste do sedaj verjeli ali v kaj so vas želeli prepričati. Svojci niso zavezani naročiti pogreb pri podjetju, ki je hkrati upravljavec pokopališča. Pogodbe, kjer bi lahko le ena služba opravljala pogrebe na nekem pokopališču, ne obstajajo. Če pa bi obstajale, bi bile nične, saj niso zakonite.

Sem proti zavajanju in vzpostavljanju monopola, ki se je na mnogih naših domačih pokopališčih udomačilo. Moralno (in zakonsko) sporno je, če se svojcem namerno onemogoči, da pridejo do pravih informacij, se jim namerno ali nenamerno onemogoča svoboden izbor.

Vsake toliko me kakšen vpraša: Zakaj še ena pogrebna služba? Ali jih ni dovolj?


Zanimivo je, da se nihče več ne vpraša slednjega: Imeli smo dve močni trgovski verigi. Zakaj smo odprli vrata še drugim trgovskim verigam, ki jih sedaj z veseljem obiskujejo? Morda zato, ker so bile spremembe želene, ponujena je bila drugačna, dodatna, morda boljša ponudba in vzpostavljen drugačen odnos, način dela? Ne vem. A sama sem vesela, če imam možnost izbire. Upam, da tudi vi.

Marjeta Herksel, Monumentum

Oglejte si tudi