Občani so si lahko ogledali postopke predelave bio odpadkov v kompost, se seznanili s tehnologijo, pogovorili z vodstvom kompostarne ter se za nameček okrepčali z golažem ali pivom, na izhodu pa jih je čakalo tudi darilo. Kot je dejal direktor Matjaž Rus, je dan odprtih vrat njihova tradicija. »Letos posebej izpostavljamo dva nova stroja, in sicer stroj za presejanje, ki je nadomestil tehnološko slabšega predhodnika in pa zračni ločevalnik, s katerim iz odpadkov izločamo plastične vrečke. Ponekod namreč občani še vedno ne ločujejo natančno in v zelene kante oddajajo gospodinjske odpadke v vrečkah, kar je narobe. Na novo smo zgradili tudi ploščad in del ograje ter vzpostavili video in nočni nadzor.« Kot je še dejal sogovornik, ne skrivajo ničesar, zato enkrat letno organizirajo dan odprtih vrat. »Slišati je bilo, da pri nas kompostiramo mulj od Kemisa. To je laž. Kompostiramo samo zeleni del in gospodinjske odpadke, za kaj drugega nimamo ustreznih dovoljenj. Torej nobenih nevarnih snovi.« Sogovornik je še dejal, da so imeli v nedeljo 6. maja samovžig, ki pa so ga gasilci zelo hitro pogasili.
»Ker so v modi visoke grede, je zelo veliko povpraševanja po najbolj kvalitetnem kompostu. Zato bi se radi osredotočili v njegovo pridelavo ter posledično zmanjšali vhodne količine surovin.« Kot je še dejal Rus, je njegova tiha želja, da bi v luči tega postali butična kompostarna.
Gašper Tominc, foto: GT