Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

25 metrski štrukelj za 25. Argonavtske dneve

Vrhnika, 23. junij – Petkov tradicionalni sejem in festival hrane na Stari cesti vedno mine v duhu sproščenosti, veseljačenja, organizator pa ga popestri še s kakšno zanimivo dejavnostjo, ki pritegne veliko pozornosti.
Po golažu, palačinkah, kavi in drugih dobrotah je dišalo od Vinotoča Oblak do Berzota, vmes pa je bilo še kopica stojnica, na katerih so ponujali izdelke domače umetnostne obrti ali pa so se predstavljala lokalna podjetja in društva. Obiskovalci so lahko poskusili vse kuharske mojstrovine udeležencev, za kar naj bi v posebno skrinjico primaknili tudi kakšen evro. »Odločili smo se, da bomo na prireditvah letošnjih Argonavtskih dni, zbirali prostovoljna sredstva za  vrhniške gasilce. Na petkovem sejmu in festivalu hrane smo zbrali dobrih 1500 evrov,« je pojasnila Marija Zakrajšek iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, ki je organiziral festival. Največ denarja se je zbralo pri štruklju – najdaljšem vrhniškem štruklju na svetu. Mitja Kovačič iz Zavetišča na Planini je s svojo ekipo kuharic celo presegel lanski rekord, ki je znašal dobrih 24 metrov. »Tokratni štrukelj je dolg natanko 25 metrov in 25 centimetrov,« je pojasnil. Torej: 25-metrski štrukelj ob 25. Argonavtskih dnevih. Sodeč po izdanem jedilnem priboru, so med obiskovalce razdelili preko sedemsto porcij.

Posebnost dogajanja na Stari cesti je bilo tudi barvanje rekordno velike pobarvanke. Naj spomnimo: VDC Vrhnika Idrija je dva dni pred tem s pomočjo vrhniških otrok barval omenjeno pobarvanko v Parku samostojnosti, eno polo pa je pustil še za petkovo prireditev na Stari cesti. Hkrati so razstavili tudi že pobarvane dele pobarvanke, ki bo njihov podvig zagotovo umestila v Guinnessovo knjigo rekordov.

Kot je v navadi so prizorišče obiskali gostje iz pobratenega mesta Gonarsa – njihov župan Marino del Frate, godba na pihala in kulinarični zanesenjaki, ki s svojo ponudbo na stojnici niso razočarali. Letos so se prvič pridružili še godbeniki iz hrvaške občine Breznički Hum (Orkester limene glazbe Sv. Martin) in njihov župan Zoran Hegedić. Skupaj z vrhniško godbo in mažoretkami so se sprehodili po Stari cesti in poskrbeli za posebno festivalsko vzdušje. Zagotovo so godbe in mažoretke pritegnile veliko pozornosti tudi pri najmlajših, ki so se pred tem lahko kratkočasili na otroški delavnici ali pa na otroški predstavi. Spretnejši so se lahko preizkusili v namizni igri – brkeljc – takšni kot so jo nekoč poznali v Cankarjevem času. Zmagovalni pokal je romal v roke Borovničanke Nenci Stevanovski.

Večer se je sklenil s tako imenovano Dionizovo nočjo – z živo glasbo pred Vinotočem Oblak in barom Urška. Druženje je v atmosferi poletne vročice potekalo do prvih ur naslednjega dne.

 

Gašper Tominc

Organizator Argonavtskih dni, Zavod Ivana Cankar Vrhnika, je letos zbrane prostovoljne prispevke na omenjenem festivalu namenil za PGD Vrhnika. Nabralo se je 1688,21 €.  Kljub temu, da zbrani znesek morda ni velik, pa vedite, da smo vam neizmerno hvaležni, da ste tu za nas, ko vas potrebujemo - ob požarih, nesrečah, žledu, pa tudi na družabnih prireditvah, ki jih ne le varujete, ampak celo sami organizirate in s tem bogatite dogajanje celega mesta. Hvala vam za vseh dosedanjih 135 let vašega dela in srečno tudi v prihodnje! 
Marija Zakrajšek, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika

Oglejte si tudi