Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Sončki iz Logatca na Vrhniko

Sončki imamo že tradicionalno praznovanje ob zaključku pohodniškega leta na prvem pohodu v januarju naslednjega leta. Tako smo se 4. januarja namenili proslaviti uspešno leto 2023 s kosilom na Zaplani in pohodom iz Logatca na Vrhniko.

Tollazzijeva štirna je bila zgrajena leta 1883, vodnjak je napajala izvirska voda

 Avtobus nas je peljal le v eno smer, v Logatcu smo izstopili in na začetku pohoda spoznali nekaj logaških znamenitosti – Tollazzijevo štirno, litoželezni vodnjak in predor nikoli zgrajene železnice pod Naklim.  Ko smo zapustili zadnje hiše v Logatcu, smo sledili markirani poti ob robu Pustega polja, ki je v tem delu poln večjih in manjših vrtač.

Razgibano kraško površje Pustega polja

Prečkali smo cesto Logatec – Rovte in končno zakorakali v breg. Pa se takoj ustavili nad slepo dolino, kjer se na njen najnižji predel steka voda in tvori manjše mokrišče. Polegle rastline so ovirale pogled na dno, kjer verjetno odteka voda v podzemlje. Malo više leži ob cesti skozi Prezid naravni rezervat Jezerc, kjer je zgrajen urejen dostop in podest za ogled visokega barja.

Na tablah, ki pojasnjujejo  nastanek in razvoj Jezerca smo izvedeli marsikaj novega

Čas nas je priganjal in skozi naselje vikendov in bivalnih hiš smo bili hitro pri gostilni Mesec, kjer smo pregledali delovanje skupine Sončki v letu 2023, se spomnili preteklih pohodov in se zahvalili vsem, ki so pripomogli k uspešnemu delu skupine. Po kosilu pa pot pod noge in skozi Strmico in po plinovodu proti domu na Vrhniki. Hvala vodniku Frenku, ki nam je bil v pomoč pri odkrivanju lokacij ob poti.

Besedilo  Sonja Zalar Bizjak, fotografije Tatjana Rodošek, GPS zapis Srečko Kenk


Povezave

Sončki

Oglejte si tudi