Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Mavrica za vse otroke

V skupini »zajčki« smo si v letošnjem šolskem letu zadali prednostno nalogo v skladu z letnim delovnim načrtom celotnega vrtca. Poimenovali smo jo MAVRICA ZA VSE OTROKE. Poudarek dajemo na sprejemanje prav vsakega posameznika in graditev pozitivne samopodobe na otrokovih močnih področjih. Veliko časa posvečamo ugodni klimi v oddelku, razvijanju pozitivnih medsebojnih odnosov, prijetni in prijazni komunikaciji, ustreznemu reševanju konfliktov, razvijanju vrednot spoštovanje, prijateljstvo, pomoč. Skozi različne dejavnosti spoznavamo sebe in druge, igramo se veliko socialnih iger, spodbujamo sodelovanje med otroci. 

 Ob vsakodnevnih dejavnostih skozi celo šolsko leto dosegamo cilje, ki smo si jih zastavili:

  • Otroci ob dejavnostih dobivajo konkretne izkušnje o demokratičnih načelih, na katerih temelji sodobna družba.
  • Spoznavajo, da morajo vsi ljudje v določeni družbi pomagati in sodelovati, da bi lahko ta delovala ter omogočila preživetje, dobro počutje in udobje.
  • Otroci pridobivajo konkretne izkušnje za sprejemanje drugačnosti (glede na spol, nacionalno in kulturno poreklo, veroizpoved, telesno in duševno konstitucijo itn.).
  • Otroci imajo možnost za rahljanje stereotipov, povezanih z razliko med spoloma. 
  • Otroci spoznavajo, da vsi, odrasli in otroci, pripadajo družbi in so pomembni.
  • Otroci imajo možnosti razvijati sposobnosti in načine za vzpostavljanje, vzdrževanje in uživanje v prijateljskih odnosih z enim ali več otroki (kar vključuje reševanje problemov, pogajanje in dogovarjanje, razumevanje in sprejemanje stališč, vedenja in občutij drugih, menjavanje vlog, vljudnost v medsebojnem komuniciranju itn.).
  • Otroci spoznavajo različnost v najrazličnejših kontekstih in dobijo konkretne izkušnje o dojemanju iste stvari, dogodka, pojava itn. iz različnih perspektiv ter ob iskanju različnih rešitev in odgovorov.
  • Otroci imajo možnost spoznavanja in dojemanja telesnih podobnosti in razlik med ljudmi in enakovrednost vseh.

Skozi vse aktivnosti, ki jih izvajamo skušam otroke vzgajati v duhu sodelovanja, prijateljstva, dogovarjanja, sprejemanja drugačnosti, zavedanja sebe in svojih dobrih lastnosti.

Lidija Slana, Skupina »zajčki«, starost otrok: 5-6 let

Enota Žabica

Oglejte si tudi