Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Dnevi elektrotehnike

Osmi razredi OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika smo se v Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki udeležili dogodka z naslovom Dnevi elektrotehnike. Prvo uro obiska smo posvetili spoznavanju dela in najpomembnejših izumov Nikole Tesle, enega največjih inovatorjev na področju elektrotehnike.

Veljal je za čudaka, čarovnika svojega časa. Kaj že pomeni vrtljivo magnetno polje? Poznate problem Kolumbovega jajca? Kako postaviti jajce, da bo stalo pokončno? Zakaj sveti sijalka brez žic, ko jo držimo v dlani? Kaj je naredil Tesla, da se je izognil iskrenju v elektromotorju?      


Največ časa smo porabili za elektrotehnične dneve, ki jih Fakulteta za elektrotehniko v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije letos organizira že dvanajstič. Ogledali smo si interaktivne eksperimente s področij sodobnih tehnologij, kjer so raziskovalci, profesorji in študenti s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani predstavili zanimive eksperimente s področij svojega dela. Roboti, digitalni virtualni studio, plazma, zdrav dih, premikanje mišic z električnim impulzom, biometrija, termovizija … Marsikaj smo poskusili sami, kaj povprašali in se predvsem čudili.


Branko Pongrac, učitelj fizike na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

Oglejte si tudi