Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
11°C
6°C
Oceni objavo

RASTLINSTVO PLANINE IN OKOLICE Predavanje Sonje Zalar Bizjak

Odsek za varstvo narave PD Vrhnika in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika sta v dvorani Cankarjevega doma organizirala v oktobru in novembru predavanji  gospe Sonje Zalar Bizjak z naslovom  Rastlinstvo Planine in okolice.

V prvem delu - oktobra je izbrala iz svoje fotografske zakladnice rože, ki jih pohodniki lahko opazimo na svojih sprehodih na Planino in njeno okolico.

V drugem delu predavanja - novembra pa so z velikega platna Cankarjevega  doma zasijale v cvetenju in dozorelih plodovih tudi drevesne vrste, grmovnice ter še nekatere cvetlice, ki so našle svoj dom na področju Planine.

Alpski nagnoj

Med predstavitvijo z razlago botaničnih značilnosti, smo se marsikatere rastline spomnili s hoje na Planino, za druge smo slišali prvič, nekatere pa so oživile tudi spomine na naše planinske pohode.

Zlati koren

Presenetilo me je rastišče zlatega korena na področju Ulovke, in rastišča belega žafrana - nunke na travnem pobočju Planine, raznežilo pa me je prelepo socvetje blagajevega volčina, ki je skupaj s planiko prva zavarovana rastlinska vrsta na Slovenskem, za njih skrivna rastišča v naši okolici pa se ne pove.

Zanimiva je bila ugotovitev, da je zelo veliko rastlin strupenih - tudi blagajev volčin.

Gospe Sonji Zalar Bizjak se zahvaljujemo za pripravo in izvedbo predavanja, da je z nami delila svoje bogato botanično znanje.

Odsek za varstvo narave: Marija Dolinar

Oglejte si tudi