Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev Antona Debevca, dolgoletnega direktorja Industrije usnja Vrhnika

Cankarjeva knjižnica Vrhnika od septembra 2014 deluje v bivši šivalnici Industrije usnja Vrhnika. Stavba, ki so jo zgradili leta 1983, s svojo zasnovo in izvedbo še danes, kot prava palača, priča o nekdanjem sijaju IUV. Podjetje, ki ga je od leta 1962 do 1999. vodil Anton Debevec, je nudilo delo veliki večini Vrhničanov in znatno prispevalo h gradnji in razvoju kraja.

V sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Vrhnika smo v ponedeljek, 19. februarja 2024, organizirali prireditev posvečeno spominu na legendarnega direktorja Debevca. Njegova nečakinja Maja Polak in sin Zvone Debevec sta na podlagi spominov, družinskega arhiva in drugih virov pripravila predstavitev njegovega življenja in dela. Na začetku predstavitve sta izpostavila njegovo partizansko delovanje. Bil je eden od pogumnih mladeničev z Rakeka, ki so zapustili svoje domove ter 12. in 13. marca 1942 v organiziranih skupinah odšli med partizane, kjer so ustanovili Rakovško četo.

Velik obisk dogodka priča, da je spomin na Antona Debevca močno prisoten med številnimi, ki so z njim kakorkoli sodelovali. Po »uradni predstavitvi« tega izredno sposobnega gospodarstvenika, ki ga je obenem odlikoval  izrazit socialni čut, so svoje spomine nanj z občinstvom delili Brane Jereb,  Marija Iskrenović, Jože Lacko, Katja Klobučar, Dragica Gantar in Andrej Kos.

Vabim vas, da si na spletnem portalu Kamra ogledate digitalno zbirko Nekoč je bila Industrija usnja Vrhnika. Tam najdete tudi zvočni posnetek spomina na direktorja Debevca. Spominja se ga Mija Japelj, ki je bila zaposlena v IUV 28 let – najprej v računovodstvu, kasneje kot blagovna knjigovodja v skladišču kemikalij.

https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/nekoc-je-bila-industrija-usnja-vrhnika/

Za marčevsko številko Našega časopisa pripravlja obširnejšo predstavitev prireditve Simon Seljak, ki je tudi avtor priloženih fotografij.

 

Nataša Oblak Japelj, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Oglejte si tudi